Socialdemokraternas dominans – skyll inte på väljarna

Att Skellefteå varit ovanligt välmående som industriort i Norrland och stuckit ut med att ha stark ekonomi är rikskänt. Det är också vad väljarna belönat.

Socialdemokraterna har varit bra för Skellefteås utveckling, menar skribenten.

Socialdemokraterna har varit bra för Skellefteås utveckling, menar skribenten.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2021-06-09 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När somliga med partipolitisk frustration, insändare i Norran den 28 maj, beskyller folk i denna bygd för att bara rösta av slentrian och som sina föräldrar så är det nedlåtande, fördomsfullt och respektlöst mot medborgarna och demokratin. Denna bygds befolkning har till stor del småbrukarbakgrund med stor samhörighet mellan småbönder och arbetare.

Länge har industriorter i Norrland varit plågade av att företag köpts upp och flyttats, samtidigt som alla statliga satsningar gått till residens- och universitetskommunerna. Därför är det bara Umeå och delvis Luleå som haft tillväxt norr om Gävle. Att Skellefteå klarat ekonomin bra är tack vare avgörande politiska beslut. Ett av dessa är att kraftbolaget behållits kommunalägt. Det är känt att ett borgerligt parti under en tid agerade för att sälja ut kraftbolaget till privat ägo. Var hade då huvudkontoret varit? I Eons Tyskland eller Fortums Finland?

Men förutom att Skellefteå Kraft gett flera hundra människor anställning så har det i alla år gett stor avkastning till skattefinansierad verksamhet samt att idrotts- och föreningsverksamhet stöttas för att det är lokalt ägt. Att vi nu fått landets största industriella satsning är fantastiskt och tack vare att bygden kunde garantera förnybar grön el. Skellefteå växer av egen kraft. Det är också i högsta grad rimligt att våra naturtillgångar ger jobb, välstånd och kapital i vår bygd. 

Ett annat aktivt beslut var den tidiga satsningen på stordator som också blev en injektion för en ny sektor. Boliden har länge varit en av bygdens motorer, men när bolaget på 1990-talet var timmar från konkurs, blev den räddningsaktion som kommunledningen startade tillsammans med Anders Sundström (S) och Carl Bennet historisk. Krisbolaget Boliden har sedan dess varit ett av landets bästa aktieköp. Att det också finns lyckosamma företag i så många olika branscher måste betyda att det är en kreativ miljö i Skellefteå. 

Så när den politiska oppositionen har haft så svårt att vinna ska de inte skylla på väljarna utan på egna tillkortakommanden i en välmående kommun.  Här har det i alla år funnits en borgerlig lokaltidning med trägen kritisk granskning av all kommunal verksamhet och politiska beslut. På många orter är det samma politiska färg på lokaltidningen som kommunstyret, då finns större anledning att känna oro för hur demokratin fungerar.

Vanlig väljare