Socialdemokraterna och välfärden – mycket märkligt

Magdalena Andersson och Socialdemokraterna säger sig vilja ta tillbaka kontrollen av välfärden, märkligt påpekar skribenten.

Magdalena Andersson och Socialdemokraterna säger sig vilja ta tillbaka kontrollen av välfärden, märkligt påpekar skribenten.

Foto: Sören Andersson/TT

Insändare2021-12-28 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraternas slogan "Vi ska ta tillbaka kontrollen av välfärden" är mycket märklig. När tappade de den? Som regering tappar man väl inte kontrollen bara för att det finns privata vårdgivare eller skolor. Lika lite som man tappar kontrollen för att man låter privata företag bygga allt från broar till kärnkraftverk. Statsmakterna har det yttersta kontrollansvaret och det tillämpas på olika sätt. Lagstiftning och regelverk ska kontrolleras så att de efterlevs. 

Om man får gissa så är det snarare ett påstående för att stoppa vinstdrivande välfärdsföretag att göra samhällsnytta. Oron finns för att dessa företag får nöjdare elever/brukare, nöjdare personal och gör bättre resultat. Ett sätt att slippa den jämförelsen är att avveckla de privatägda. Och så kommer det väl att bli. Tanken att den offentligt ägda verksamheten skulle kunna bli lika bra finns inte.

Cicero