Snöovädret satte inte stopp för matleveranserna

Jag vill ge beröm till de som levererar mat till äldre och som arbetar för Solkraft.

Snökaoset ställde till med problem, men skribenten berättar en historia med lyckligt slut.

Snökaoset ställde till med problem, men skribenten berättar en historia med lyckligt slut.

Foto: Malin Christoffersson

Insändare2022-04-14 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är en yrkesgrupp som inte får alltför mycket publicitet. De tas ofta för givet. Fredagen den 8 april var en dag med ett väldigt oväder över hela Norrlandskusten. I Skellefteå var det inte något direkt något väder för bilkörning. Men det finns samhällsbärande grupper som ändå måste ut och framföra fordon nästan i vilket läge som helst. Dit hör ambulansförare, busschaufförer, räddningstjänst och inte minst de inom kommunens verksamhet Solkraft som kör ut matlådor till personer som behöver denna service.

Den historia jag vill berätta handlar om en leveransbil som mot alla odds var ute i snöstormen den 8 april. De körde mot Ursviken. Ett projekt som andra skulle ha dömt ut på förhand men som dessa människor ändå försökte genomföra. Så småningom körde de förstås fast i snömängderna. Sikten var i princip obefintlig. 

Hur själva händelseförloppet gick till vet jag inte exakt men ekipaget fick hjälp med grusning och kunskaper om hur man tar sig ifrån snödrivor av en vänlig person. Denna person var enligt uppgift 80 år gammal men kunde ändå hjälpa till.

Ett antal fastkörningar och skickliga manövrer senare kom ändå Solkraftsbilen tillbaka till samlingspunkten på Boviksvägen med fullgjort uppdrag. Det här är ingen solskenshistoria och jag vill rikta en försiktig kritik mot att det inte riktigt finns en bra uppbackning för chaufförerna hos Solkraft. En klar och prioriterad linje till bärgare borde alltid finnas vid oväder, när verksamheten med matutkörning är så viktig. När hemtjänst och Solkraft är ute på sina uppdrag ska man inte behöva ta hjälp av en välvillig allmänhet.

Olov Wikström, Skellefteå