Skellefteå har blivit ”Västerbottens Gällivare”

Smittskyddsläkaren i Norrbotten, Anders Nystedt, kallade nyligen Skellefteå för ”Västerbottens Gällivare”. Han jämförde då klusterutbrottet av covid-19 i Skellefteå med sommarens utbrott i Gällivare.

Just nu är det omfattande coronasmitta på Northvolt.

Just nu är det omfattande coronasmitta på Northvolt.

Foto: Lars Andersson

Insändare2021-02-15 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns dock stora skillnader i hur smittskyddet i Norrbotten hanterade utbrottet i Gällivare, jämfört med hur smittskyddet i Västerbotten hanterar utbrottet i Skellefteå. I Gällivare slogs tidigt fast att samhällsspridningen berodde på att LKAB hade tagit in 800 personer för underhåll vid gruvorna. Spridningen skedde när dessa rörde sig i samhället; på affärer, gym, restauranger och pubar. 

I ett samarbete mellan smittskyddet och LKAB vidtogs åtgärder för att få ner smittan. Omfattande testning skedde och strikta karantänsbestämmelser infördes. LKAB såg till att social distansering gällde på arbetsplatserna; de begränsade hur många som fick åka i varje bil, byta om tillsammans samt äta tillsammans. Skarpa rekommendationer gavs också tidigt, från smittskyddet och LKAB, hur arbetarna skulle röra sig i samhället och på vilka tider.

I Skellefteå har smittskyddet och Northvolt ägnat sig mycket åt testning, men lite åt att begränsa smittspridningen. Enligt fackförbundet Byggnads larmade man redan i oktober om att det inte gick att hålla social distans på Northvolt. Även direktiven för när och hur munskydd ska användas är otydliga, vilket Norran kunde konstatera efter ett besök på plats. De som smittats har i flera fall inte har rätt till sjukersättning om de sitter i karantän. Detta gör det inte lättare att begränsa smittspridningen. Att Northvolt, enligt deras egen kommunikationschef, inte känner till att detta är anmärkningsvärt.

De misstag som gjorts i pandemihanteringen har bidragit till:

· En fördubblad smittspridning senaste veckan, från 400 till 800.

· 250 personer kopplade till Northvolt har konstaterats med covid, enligt smittskyddet i Norrbotten. 30 av dessa har testats för den engelska mutationen, samtliga var positiva. Övriga 220 kan också mycket troligt ha den engelska mutationen, de har bara inte hunnit testa dem för det enligt smittskyddet i Norrbotten.

· Kraftigt ökad belastning på sjukvården, som tvingats öppna upp en till covid-iva i Umeå.

Att lära av de bästa är vägen till framgång, både i offentlig och privat verksamhet. Man kan fråga sig varför inte smittskyddet i Västerbotten och Northvolt tagit lärdom av smittskyddet i Norrbotten och LKAB:s framgångsrika insatser som begränsade smittspridningen i Gällivare – det första riktiga klusterutbrottet i landet.

Konsulten