Sluta räkna ner till lov - eleverna förtjänar bättre

Nu är påsklovet slut men det är bara en dryg vecka till långhelgen efter valborgs.
"Pedagogen" kritiserar lärare som är för sugna på att räkna ner till nästa lov.
– Det riskerar att urholka förtroendet för hela yrkeskåren, skriver "Pedagogen".

En elev räcker upp handen när en lärare undervisar.

En elev räcker upp handen när en lärare undervisar.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2025-04-22 10:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har full respekt för att läraryrket är krävande. Det är ett komplext och viktigt arbete som kräver både kunskap, tålamod och stort hjärta. Men något har börjat skava mer och mer: den ständiga nedräkningen till nästa lov. I lärarrum, arbetsrum och i sociala medier dyker det upp – ”bara fyra måndagar kvar!”, ”snart sportlov!”,  "54 dagar kvar till sommarlov!, ”hälften gjort!”. Det må vara sagt med ett leende och ett skratt, men vad signalerar det egentligen?

För mig – och säkert för många andra – väcker det frågor. Har man verkligen valt ett yrke man trivs med om man ständigt räknar dagarna tills man slipper gå till jobbet? Jag vet att arbetet kan vara tufft, att resurser saknas och att mycket ansvar läggs på lärarna. Men att öppet visa att man mest av allt längtar bort från sitt uppdrag är inte bara oproffsigt – det riskerar att urholka förtroendet för hela yrkeskåren.

Barn och unga behöver engagerade vuxna i skolan. De behöver lärare som orkar vara närvarande, som har valt yrket för att de brinner för kunskap, relationer och barns utveckling – inte för att de får ett visst antal veckor ledigt per år. När nedräkningen till lov blir viktigare än uppdraget man har här och nu, sänder det fel signaler till både elever, vårdnadshavare och kollegor.

Kanske är det dags att stanna upp och fundera: Vad säger det om vårt yrkesliv om vi ständigt längtar bort från det? Och hur påverkar det våra elever när vi så tydligt visar att vi helst vill vara någon annanstans?

Jag säger inte att vi inte ska få se fram emot ledighet. Men när det blir ett dominerande tema i lärarkulturen, är det något som gått snett. Låt oss prata mer om det som är viktigt i yrket – och mindre om när vi får vara lediga från det.