Sluta bygga förskolor i två våningar i Skellefteå

En hälsosam och trygg miljö för barnen måste prioriteras före ekonomi och ekologi.

Skribenten tycker att förskolor ska hållas på ett plan för barnens skull.

Skribenten tycker att förskolor ska hållas på ett plan för barnens skull.

Foto: Johnny Gustavsson/arkiv

Insändare2023-01-11 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi pedagoger i förskolan är ålagda att – självklart – jobba utifrån forskning och beprövad erfarenhet, det vill säga i vår verksamhet utgå från barnens behov av omsorg och lärande och ge dem möjlighet att ”bli sitt bästa jag”, som kommunen formulerar det. Men Skellefteå kommun kan uppenbarligen bygga förskolebyggnader med två våningar där det blir inbyggt många detaljer som går rakt mot forskning om vad som är bra för små barn.

Några exempel: En gemensam matsal där 60–80 barn äter samtidigt. Såklart blir det av och till väldigt hög ljudnivå och extremt många synintryck och distraktioner för barnen. Så fjärran från matro och fina lärorika samtal vid matbordet som man kan komma, det som barn har gagn av. Dessutom blir det otroligt många möten för de små barnen som, vad forskning visat på, mår bättre av relativt få möten varje dag.

Breda korridorer och relativt små avdelningar. Det gör att det blir trångt och högljutt på avdelningarna. Det innebär att det blir svårare för barnen att finna lugn och ro till sina aktiviteter. Korridorerna kan såklart också nyttjas som lekyta men då måste det ju finnas tillräckligt med pedagoger så vi kan sprida ut oss för att ha uppsikt över barnen samt delta i barnens lek.

Farliga trappor av stål respektive sten som medför risker samt att det blir svårare att utrymma vid brand jämfört med utrymning på en enplansförskola.

Om tvåplansförskolorna dessutom har en stor gemensam gård för alla barn (från sex avdelningar med 120 barn) så innebär det också att barnen möter många, många andra barn och vuxna varje dag. Dessutom blir det svårare att ha uppsikt över alla barn.

Jag vet ju att det är fördelaktigt med att bygga i två plan av ekonomiska skäl och ekologiska; de kräver mindre energi att driva. Men om jag fick önska så borde kommunen inse att det är bättre för barnen med enplansförskola samt dela in gården. Så som tidigare års storförskolor byggts.

Lagtexten i artikel 3 i Barnkonventionen lyder: ”Vid alla åtgärder som rör barn, vare sig de vidtas av offentliga eller privata sociala välfärdsinstitutioner..//.ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa.”

Såklart är det en bedömningsfråga vad som är ”barnets bästa”. Men grundläggande är ju att barnen har en hälsosam och trygg miljö.
Så mitt syfte med denna insändare är att försöka få ansvariga att inse att tvåvåningsförskolor inte bör byggas fler av, till exempel som nu är på gång i Boliden. Allt ovan är ju redan känt av skolansvariga i kommunen men tänkte ändå att det ska synas för fler. Därav insändarvarianten.