Låt inte bekvämligheten segra över våra barns framtid

Oavsett energikälla är biltrafiken en belastning på miljön, menar skribenten.

Oavsett energikälla är biltrafiken en belastning på miljön, menar skribenten.

Foto: Läsarbild

Insändare2021-05-15 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Forskare har beräknat att de totala koldioxidutsläppen skulle minska med tre procent om var tionde bilist valde cykel eller allmänna kommunikationer till en av sina tre dagliga resor. Tre resor är nämligen genomsnittet för de som bor i städer. Majoriteten av bilresorna är kortare än fem kilometer.

Även om du har bil borde du fundera över vilka bilresor som verkligen är nödvändiga. Det går att frakta mycket och ganska tungt i en cykelkärra. Veckohandla går för det mesta bra med hjälp av cykel, två cykelkorgar och en ryggsäck. Cykelturerna eller promenerandet kan du sedan räkna in i den halvtimmas motion varje dag som ger en stor hälsovinst.

Bakgrunden i bilden med bilar symboliserar att även elbilar har en stor påverkan på miljön. När de tillverkas går det åt mängder med stål, plast, jordartsmetaller och energi. Politikerna är rädda för att förlora sina jobb i nästa val. Därför låtsas de att det räcker med ny teknik för att rädda oss från hotande klimatförändringar, men så är det inte. Vi behöver ändra våra vanor. 

Förutom att resa mindre med bil och flyg fodras det att vi köper färre nya kläder och äter mindre kött. Jag har sett olika beräkningar på detta. Till exempel att en genomsnittlig ändring av levnadsstandarden i den rika världen till den vi hade på 1990-talet skulle räcka. För min del låter inte detta som en alltför stor uppoffring.

Låt inte oförnuftet och bekvämligheten segra över vår och våra barns framtid.

Eje Marklund, Skellefteå