Skyll inte på oss hyresgäster

Insändarskribenten menar att systemet är riggat till förmån för bostadsbolagen.
Insändarskribenten menar att systemet är riggat till förmån för bostadsbolagen.

Insändare 1 november 2023 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att släppa medborgarnas bostadsförsörjning till de fria marknadskrafterna var ju dömt på förhand. Varför skulle någon bygga bort den bostadsbrist som är grunden till evig avkastning? De stora fastighetsbolagen har plockat ut enorma vinster de senaste decenniet, trots miljardrullningen under minusränteåren så fick hyresgästerna ändå kämpa mot girighetens oskäliga hyreskrav. Så skyll inte på oss hyresgäster, vi har tagit ett stort ansvar i bostadskrisen och minsann betalat vår beskärda del.

Tittar vi på den privata bostadsmarknaden så är det inte bara Riksbankens beslut som mixtrat med fastighetspriserna. Rotavdraget har kostat statskassan långt över 100 miljarder sedan det infördes, det är pengar som med våld tryckts in i det befintliga bostadsbeståndet och som självklart pressat upp priset på privatägda bostäder.

Hur ska vi få till en dynamisk flyttkedja när staten lyxrenoverar privata bostäder långt bortom lånegränsen för en hel generation, men samtidigt vägrar att subventionera de bostäder som behövs mest? Moderaternas recept är så klart ett förslag om att slopa reavinstskatten, men det är ju bara ännu ett sätt att stoppa pengar i fickan på de som redan är bostadsprivilegierade. En fortsättning på ett konstigt ideologiskt feltänk, att våra bostäder bara är en handelsvara, precis som vilken falukorv som helst.

Jag ser det så här, om staten hade satsat rotavdragets alla miljarder på att subventionera byggandet av yteffektiva och klimatsmarta hyreslägenheter, då hade vi inte suttit i denna rävsax. Studenter och arbetssökande behöver varken walk-in-closet eller marmorklädda badrum, de behöver bostäder med rimlig hyra för att flytta till utbildning och arbete. Äldre människor som inte längre orkar med sina hus behöver inte fler rut-tjänster, de behöver trygga och anpassade bostäder som lockar till flytt.

Det här är ingen raketvetenskap, det är helt enkelt vad som krävs för att staten ska uppfylla medborgarnas grundlagsskyddade rättighet till bostad och enda vägen för att komma tillrätta med andrahandsuthyrningens kriminella ockerhyror.

Tyvärr så är det en utopi, hela systemet är riggat till förmån för stora bostadsbolag som tillåts att köpa upp allmännytta och renovräka sina hyresgäster. Och såklart riggat för den största väljargruppen, välmående medelklass, som inte skulle acceptera att bostaden tappar sin roll som investeringsobjekt och åter blir en plats där man faktiskt bara bor. Ingen politiker som önskar bli omvald kommer att röra om i den grytan.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa