Skumtomtar och film kan vi vara utan – avsluta terminen

De sista dagarna innan jullovet brukar vara filmdagar med skumtomtar, men det kan vi föräldrar fixa själva menar skribenten.
De sista dagarna innan jullovet brukar vara filmdagar med skumtomtar, men det kan vi föräldrar fixa själva menar skribenten.

Varför tar inte Skellefteå kommun sitt samhällsansvar i pandemitiden? Vad är nyttan av att hålla ut terminen de två sista skoldagarna, betygen är satta och mina barn har aldrig gjort något konstruktivt på skolan sista dagarna.

Insändare 16 december 2020 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dessa dagar brukar vara filmdagar med fika och skumtomtar, det kan vi föräldrar fixa själva hemma.

Att kunna bromsa upp smittspridningen i en av det mest covidsmittade kommunen på detta sätt är enkelt. Barnen slipper åka kollektivt till och från skolorna. Lärarna som har haft det väldigt tufft denna tid skulle få en chans till återhämtning, och kanske möjlighet att våga träffa släkt över julen.

Vad är samhällsnyttan av att inte stänga ner skolan? Som förälder har jag tänkt hålla mina barn hemma dessa dagar. Ser det som en karantän då vi föräldrar jobbar hemifrån. Hur ska jag annars våga låta mina barn träffa mor och farföräldrarna under julen?

Andra kommuner som är mindre drabbade väljer distansundervisning, varför gör inte vår kommun något? 

Orolig förälder

Svar direkt

Jag förstår din oro och dina tankar kring de sista dagarna i skolan inför jullovet. Vi tycker det är viktigt att hålla igång grundskolan även i slutet av terminen. För många elever är det viktigt att kunna gå till skolan som vanligt ur ett socialt perspektiv.

Samtidigt har vi löpande samråd med Regionens smittskyddsenhet och har beslutat att införa distansundervisning för kommunens högstadier från torsdag den 17 december och fram till jullovet. Syftet är att bidra till att bromsa smittspridningen ytterligare under jul och nyår.

Låg- och mellanstadiet fortsätter som vanligt terminen ut. Vi vill att eleverna ska kunna leva så normalt som möjligt. Vi vet att barnen inte är drivande i smittspridningen i samhället. Det är viktigt att vi fortsätter att tänka på att hålla avstånd i framför allt arbetsrum och personalrum men även i klassrum så långt det går. Vi ska undvika att ha aktiviteter som innebär närkontakt med många personer samtidigt. När högstadiet övergår till distansundervisning blir möjligheterna större att sprida ut verksamheten i lokalerna.

Lisa Högdahl, barn- och elevhälsochef, Skellefteå kommun

Ämnen du kan följa