Skrota regionerna och låt staten sköta sjukvården

Skribenten tycker att regionerna har spelat ut sin roll och vill förstatliga sjukvården.
Skribenten tycker att regionerna har spelat ut sin roll och vill förstatliga sjukvården.

Så gott som alla regioner i Sverige går med stora underskott, så också i vår Region Västerbotten. I år kommer det troligen att handla om många miljarder i underskott.

Insändare 1 februari 2024 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är det dags att inse att regionernas organisation med en massa dyra politiker, cirka 5 000 stycken så kallade regionpolitiker, har totalt spelat ut sin roll. Även inom administrationen finns exempel på dyra och exempellösa lösningar. Enkla sparlösningar som tyvärr ofta bekostas av färre vårdpersonal med påföljder som drabbar slutkunden, det vill säga patienten.

Vi föreslår därför att vi, som i Norge och Danmark, helt tar bort sjukvården från regionerna. Sjukvården tar staten hand om. Sjukvården blir fri från regionala politiker och i stället blir styrd av professionella kompetenta resurser inom sjukvården. 

Vi lägger helt över ansvaret på staten som leder och fördelar resurserna enligt effektiva system i stället för regionala politiska tyckanden. Det är alldeles för mycket revirtänk och inkompetens i dagens regionstyrelser för att uppnå en effektiv sjukvårdsorganisation. Regionerna är ett redan förlegat begrepp som i princip anger länsindelningen som infördes för mer än hundra år sedan. Dags att tänka nytt även för trötta riksdagspolitiker som vi trodde hade vaknat i senaste valet. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa