Skolmaten: Vegetariskt eller inte – många klagar ändå

Oavsett vilken mat som serveras på skolorna klagar många, anser skribenten.

Oavsett vilken mat som serveras på skolorna klagar många, anser skribenten.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2020-10-11 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 17 september publicerades en insändare om den vegetariska skolmaten, skriven av en lärare. Jag som en av eleverna håller ej med den läraren.

Det finns många anledningar att det ska serveras vegetariskt, inte bara för att vegetarianerna vill ha det. På grund av den globala uppvärmningen håller det inte att äta kött hela tiden. Att inkludera ”annorlunda” maträtter – exempelvis kikärtsbiffar som skribenten lyfter fram som ett dåligt alternativ – är ett utmärkt sätt att få barn att vänja sig vid maten som vi kommer att behöva äta.

Att bara servera potatisbullar, pannkaka och risgrynsgröt som vegetarisk mat skulle inte funka, inte bara för att barn behöver lära sig att äta varierad kost utan även på grund av att de maträtterna helt enkelt inte innehåller alla näringsämnen. Dessutom serveras de redan med jämna mellanrum.

Men att barnen går hungriga beror nog inte bara på valet av skolmat, utan på grund av att barnen inte är vana vid maträtterna, och på grund av att de är bortskämda med falukorv och köttbullar – eller helt enkelt vana vid att klaga. Det är inte bara vegetarianerna som tycker att maten är bra. Jag är en person som äter många typer av maträtter, och husmanskost är faktiskt jättegott. Men jag tycker om att det serveras den lite nyare, vegetariska kosten i skolan.

I min skola spelar det hursomhelst ingen roll om det är vegetariskt eller husmanskost – många klagar ändå. Detta kanske är ett bevis på att det inte är maten det handlar om, utan inställningen hos dem som äter.

Elev i årskurs 6