Skolmaten: När köttet togs bort försvann proteinerna

Under senaste tiden har det varje torsdag serveras endast vegetarisk mat i skolan. Jag vet inte om det är så på fler skolor, men så är det i alla fall på Baldergymnasiet. Det finns ett problem, det är inte själva konceptet utan det är utförandet.

Skolan glömde bort proteinerna i den vegetariska maten, menar skribenten.

Skolan glömde bort proteinerna i den vegetariska maten, menar skribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-09-17 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Exempelvis kan en vegetarisk wok vara en kycklingwok där man tar bort kycklingen. Man byter alltså inte ut kycklingen mot oumph eller något annat vegetabiliskt proteinrikt, utan man har helt enkelt blandat ihop köttfri med proteinfri. Det är precis vad torsdagarna har blivit – proteinfria. Visst, ibland finns det böngryta eller linssoppa. Men kolla ner i maten, det är då verkligen inte mycket av dessa böner eller linser i maträtterna.

Jag gissar att ni har märkt det, men det är inte så många elever som äter på skolan dessa dagar. Detta kan troligen ett flertal restauranger i närheten intyga. Så kort och gott, problemet är att de flesta ungdomar i vår ålder, 16-19 år, som håller på med träning behöver en bra och mångsidig kost – vilket inte erbjuds dessa dagar. 

Jag kan garantera att skolan måste slänga mängder av mat på torsdagarna, det är verkligen inte bra för viljan att ”stoppa matsvinnet” som jag hört ett flertal gånger på skolan.

Big man 100 kilo

Svar direkt

Såklart att vi vill att maten som serveras ska smaka gott och hamna i gästernas magar. Nytt för hösten är att vi börjat med samma matsedel för alla våra matgäster. Den är beräknad så att över flera veckor täcks närings- och proteinbehov och då ingår vegetariska dagar. 

Oftast serveras bönor, linser, pulled vego, quorn och sojastrimlor, men också ibland rena grönsaksrätter som woken du nämner. Vi tror att variation gör att fler hittar smaker de tycker om. Du som går på gymnasiet har fem rätter att välja mellan varje dag, även de vegetariska dagarna. Kan det vara så att vi inte lyckats kombinera rätterna så det passade din smak? 

Du har väldigt kloka åsikter så prata gärna med kockarna i ditt skolkök. 

Gabriella Rönnblom, verksamhetschef, och Jeanette Stridsman, verksamhetschef, Skellefteå kommun