Skolmaten – bortskämt att rata fem olika maträtter

Tråkig inställning att klaga på skolmaten, anser skribenten.

Tråkig inställning att klaga på skolmaten, anser skribenten.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Insändare2020-09-24 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste dagarna har det cirkulerat många diskussioner om vego-torsdagen på skolor i Skellefteå. Mammor som hävdar att deras barn kommer hem hungriga och med brist på protein, trots att flera skolor inte har bara en utan upp till fem olika rätter som innehåller allt från bönor och linser till soja et cetera. 

Dessa ”barn” som går på gymnasiet äter säkert både plättar och pasta hemma, hur går detta ihop? Enligt forskare är vegetariskt inte bara nyttigt, utan dessutom framtiden. Att vara vegetarian är ett val som man inte behöver välja, men att äta vegetariskt är både nyttigt och gott samt dessutom viktigt. 

Man behöver inte alltid tycka om maten som serveras, varken hemma eller på skolan. Beror detta verkligen på att maten är vegetariskt? Kan det istället bero på en slags inställning till vegetarism samt okunskap om hur man tillagar god, nyttig och proteinrik mat utan kött? 

Jag tycker att det är en väldigt tråkig inställning mot skolorna som lagar maten och det är också väldigt bortskämt att välja bort fem maträtter på grund av att de är vegetariska. Om det är så jobbigt att äta vegetariskt finns det flera restauranger i stan som serverar kött, fisk och biffar.

En allätare