Tillit är Skellefteå kommuns ledord för 2020, och nog har man visat sina medarbetare stor tillit under pandemiåret. Vi som jobbar i skolan har tydligt fått känna av detta. Man har trott oss om att kunna följa folkhälsomyndighetens rekommendationer, helt utan förutsättningar att göra det.
· Vi ska hålla avstånd i trånga, dåligt ventilerade klassrum där 27 personer ska rymmas på 25 kvadrat.
· Vi ska hålla avstånd i korridorer där cirka 50 elever väntar på sin lektion.
· Vi ska hålla avstånd i arbetsrum som är alltför små.
· Vi ska söka lokaler som inte finns för att följa avståndsreglerna.
· Vi ska förmå 150 tonåringar att noggrant tvätta händerna före och efter lektioner.
· Vi ska förhindra att barn och ungdomar trängs i och utanför matsalen.
Det är ett stort förtroende vi fått och vi känner verkligen kommunens tillit i ryggen. När vi påpekat att vi arbetar i en riskfylld miljö och att många medarbetare känner ångest och oro över att jobba under sådana förhållanden så har svaret alltid varit detsamma: Barn och ungdomar driver inte smitta – skolpersonal löper inte större risk än andra att bli sjuka.
Detta mantra har upprepats gång på gång. Samtidigt har vi kunnat se kollega efter kollega insjukna. Vi har haft upp till 30 procent personalbortfall och därmed extremt hög arbetsbelastning för dem som varit kvar. För oss som ännu inte insjuknat är det inte en fråga om, utan när vi också ska drabbas. Vi ser en verklighet som ansvariga vägrar att se. Vi lever i den, andas den och upplever den dagligen.
Det ständigt upprepade mantrat att vi inte är i riskzon känns som ett hån. Och vi förvägras åtgärder som man faktiskt skulle kunna genomföra, som till exempel utökad städning och spritning av beröringsytor. Vår rektor fick inte ens köpa in munskydd åt oss. Tilliten sträcker sig inte så långt att man tar hänsyn till våra vädjanden.
Nu närmar vi oss terminens slut, men den borde sluta redan fredag den 18 december. De två sista dagarna vecka 52 gör varken till eller från när det gäller elevernas resultat, men de kan göra stor skillnad för dem som kanske får vara friska över jul och nyår. Visa oss tillit och tro på oss när vi säger så.
Offerlammen i skolmiljö