Skolan, hjälper den verkligen i längden?

Jag tycker att vi elever borde lära oss mer nyttiga saker i skolan.

Skribenten tycker att man lär sig många onödiga saker i skolan och att skoldagen börjar för tidigt.

Skribenten tycker att man lär sig många onödiga saker i skolan och att skoldagen börjar för tidigt.

Foto: JESSICA GOW/TT

Insändare2022-03-08 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Visst vi behöver lära oss mycket om det vi lär oss i skolan nu. Men det finns även mycket vi inte behöver lära oss. Till exempel så kommer vi inte behöva kunskapen om svamparnas rotsystem, men man kommer troligtvis behöva vilka svampar som är giftiga och vilka svampar som man kan äta. Till exempel så är den enda giftiga svampen jag kan och har lärt mig flugsvampen.

Jag tror att en del av bland annat stress och ingen motivation i skolan hos ungdomar kan vara på grund av att vi lär oss onödiga saker, då vi ledsnar och det inte blir lika kul att till exempel räkna matte när man redan är trött på att lära sig saker som man inte kommer behöva i framtiden. Om man ska bli till exempel svampforskare kan man lära sig om svamparnas rotsystem på gymnasiet när man väl har valt den linjen själv. Många forskare har sett att vi lär oss saker som vi inte behöver i dagens samhälle.

Jag förstår att man vill bevara historia och föra den vidare, men det kommer inte att fungera i längden då alla bara blir stressade och sen glömmer bort 75 procent av allt de har lärt sig.

Vi lär oss ju som sagt en hel del nyttiga saker också, men jag tycker att det är dags att vi ser över vad vi lär oss och rensa bort det som inte är så viktigt. Att vi ser till att vi lär oss det vi verkligen behöver och att vi lär oss det och inte bara stressar oss igenom det för att vi måste få bra betyg.

Vad blir motivationen för oss när vi inte får ut nått av det? Ni förväntar er att vi ska jobba nästan lika mycket som vuxna och klara det. Vi är fortfarande unga, vi är i det stadiet där det mesta händer i våra hjärnor. Vuxna jämför oss alltid med hur dom hade det som barn som om dom inte vill att vi ska få det bättre. Världen idag är inte likadan som för 40 år sedan.

Ett annat problem, skolan börjar alldeles för tidigt. Enligt forskare ska man vara vaken cirka fyra timmar innan skolan börjar för att hjärnan ska fungera som bäst. I tonåren så skjuts sovschemat fram automatiskt, så det är inte så konstigt att majoriteten ungdomar lägger sig senare.

Sammanfattningsvis, vi behöver rensa bort en del från skolan och lägga till viktigare saker som hur man beter sig som människa, lära känna sig själv, HLR och vad man ska göra i vissa akuta situationer, till exempelom det skulle börja brinna. Även skjuta fram skoldagen så att hjärnan hinner vakna.

Skolelev