Det skulle inte förvåna mig om all skog är döende

Den 25 november kom via en rapport alarmerande uppgifter om att skogen i norr angripits av törskatesvamp och dött. Det antyddes att cirka tio procent av skogen skulle vara angripen efter den senaste inventeringen.

Skribenten menar att det moderna skogsbruket är orsaken till törskatesvampens utbredning.

Skribenten menar att det moderna skogsbruket är orsaken till törskatesvampens utbredning.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2020-12-06 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sanningen är dock mycket värre. Bara för något år sedan, vid en liknande inventering, uppgavs att 40 procent av skogen var angripen. Det skulle inte förvåna mig om all skog är angripen och döende. Detta beror på att det man ser i dag smittades 10–30 år tillbaka i tiden. Det hela beror på det moderna skövlingsskogsbruket som startade för cirka 60 år sedan. Vid upprättandet av de gigantiska kalhyggena i Norrlands inland har skogsindustrin krav på sig än att återplantera, vilket inte på långa vägar räcker.

För att tillmötesgå miljöaktivisterna lämnas alla tidigare törskatedödade torrtallar för fåglars och insekters behov av föda. Dessa lämnade torrtallar är den direkta orsaken till smittspridningen. Vid stormar flyger de små sporerna, som inte är synliga för blotta ögat, omkring och smittar alla friska tallar. Det tar mycket lång tid innan det blir synligt vilka träd som smittats och när det syns är det redan för sent med åtgärder. För 50 år sedan och dessförinnan, när skogsavverkning var ett hantverk, var det oerhört noggrant med att alla angripna tallar skulle avverkas och inget angripet träd fick lämnas.

Vid gallringar var det också noga med att plantorna skulle vara minst fem meter ifrån varandra för att inte vidröra varandra vid stormar och hårt väder. Som skogsindustrin har utvecklats de sista 50 åren är det absolut inte förvånande att dessa angrepp av törskatesvamp kommer att rasera nästan all kommande skog. 

Nu startar säkert en intensiv kampanj av bortförklaringar och urskuldande för hur detta kan ha uppstått, med hänvisning till klimatförändringen som dessvärre skogsindustrin är den största orsaken till. Vad kan man förvänta sig när teoretiska experter och ekonomer utan behövlig erfarenhet av skogen ska bestämma om den livsviktiga återskogningen, 50 år av iakttagelser är också för kort tid när man betänker att dessa träd kan bli upp till 500 år gamla. 

Vi har en dyster framtid att se fram emot, med ett begynnande ökenlandskap. 

LG