Skogens livsvillkor är livsviktiga

Att tillåta forskarna genmanipulera och förgifta våra skogar är inget annat än att ta strypgrepp på meningen med livet.

”Att åberopa en förstärkt äganderätt när det gäller skogen innebär endast att underlätta för skövlande vandaler”, skriver insändarskribenten.

”Att åberopa en förstärkt äganderätt när det gäller skogen innebär endast att underlätta för skövlande vandaler”, skriver insändarskribenten.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Insändare2021-08-10 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vem bär ansvaret för att ha gett tillåtelse för dom sista 50 årens illgärningar att utrota själva livet som skogen utgör? Han som anser sig ha den makten måste ha förvärvat den från den som vi brukar kalla underjordens härskare. Ingen levande människa har sådana påhittade befogenheter. 

Det är beklämmande att den senaste mänskliga generationen har förstört livsvillkoren för åtminstone tio generationer framåt i tiden utan några betänkligheter. Politikerna som tagit dessa beslut behöver inte leva med konsekvenserna av sina handlingar, det kommer dessvärre de kommande generationerna att få lida av.

Det är omfattande illgärningar som utförs av giriga uppköpare runt om i landet som köper upp skogsfastigheter av dödsbon och utflyttade tidigare ägare. Den enda anledningen till detta innebär att kalavverka och sedan inte bry sig om konsekvenserna. För pengarna de får ut för virket köper de omgående en ny fastighet. 

Denna affärsidé är ett sätt för köparen att berika sig och sedan kunna strunta i den uppkomna förödelsen. De stora skogsbolagen har samma taktik och lockar ägarna med att säga att de kan hjälpa dem. Detta ofog borde myndigheterna sätta stopp för, men tyvärr finns det ett parti som är nära anknuten till idkare av affärer med skogsfastigheter och tvärtemot allt förnuft vill stärka äganderätten för att sådana saker ska kunna fortgå. 

Att åberopa en förstärkt äganderätt när det gäller skogen innebär endast att underlätta för skövlande vandaler. Det är frapperande att en företrädare för SCA ställer sig upp och försvarar det Svenska skogsbruket som hållbart då dom själva för något år sedan fick bedömningen att just de var de värsta av alla när det gällde skövlingen av Amazonas regnskogar.

Skogen är till för mänskligheten och allt levande– inte tvärtom. Definitivt är den inte till för vissa personers ha-begär som gallskriker efter äganderätt. Sverige liknar ett U-land när det gäller skogspolitik och att våra politiker endast lyssnar på skövlarnas förgyllda drömideal.

Världens nu äldsta levande växt är en krypgranskloner från istiden, och den finns i den sydliga svenska fjällvärlden. Gissa hur många generationer bakåt i tiden detta innebär? Som den orörda urskogen har utvecklats på 12500 år från istiden och fram till nu är det den mest livskraftiga formen av det som idag kan kallas för skog oavsett vad forskare, politiker, skogsindustrin och aktiemarknaden säger.

LG