Skellefteås socialdemokrater – ett sektliknande parti

Demokratin firar 100 år i Sverige, men finns det en levande demokrati i Skellefteå? Demokrati betyder folkstyrelse, har Socialdemokraterna glömt detta?

Socialdemokraterna i Skellefteå har glömt att demokrati bygger på folkstyre, menar skribenten.

Socialdemokraterna i Skellefteå har glömt att demokrati bygger på folkstyre, menar skribenten.

Foto: Carina Kvist

Insändare2021-05-27 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraterna (S) är fortfarande efter lång tid största partiet i Skellefteå och har tillsammans med Vänsterpartiet majoritet i kommunfullmäktige, de är mer intresserad av makt än att lyssna på medborgarna. Mitt intryck är att de verkliga besluten fattas i arbetarkommunen där en mindre grupp bestämmer och vi övriga inte har någon insyn. Att behålla makten är nog viktigare för S än att lyssna på folkets vilja. 

Varför fortsätter en majoritet av Skellefteås medborgare att rösta rött? Är det av slentrian, tradition, uppgivenhet eller en svag opposition? Eller anser väljarna att S står för den politik som är bäst för Skellefteå i framtiden? I Skellefteå liknar socialdemokratiska partiet mer och mer en sekt som vill styra individers liv utifrån gruppens normer. Varför vill jag hävda det? 

1. Jag har pratat med en företagare som sa att han utifrån sin uppfostran inte kunde rösta på någon annat parti än Socialdemokraterna, men att hans barn skulle få välja själva.

2. Den högskoleutbildade kvinnan som var företagare, men röstade socialdemokratiskt därför att hon lärt sig att om hon valde en annan valsedel än S skulle mormor vända sig i graven.

3. En företagare vågade inte berätta för sin far att han inte röstade på S eftersom det skulle ha skadat relationen mellan far och son för mycket.

Vi är snart inne i valtider, kyrkovalet i september 2021 och allmänt valet 2022. Är demokratin viktig för Skellefteborna, Västerbottningarna och svenskarna, för att inte tala om nysvenskarna? De nya som kommer till Skellefteå får de den huvudsakliga informationen direkt eller indirekt utifrån socialdemokratisk synvinkel? Du kanske i kommande val, inte ska rösta som förra gången utan lyssna och lägga din röst på det du verkligen tror är bäst för framtidens Skellefteå.

Din röst har ett värde och använd den.

Martha Hellgren, Skellefteå

Svar direkt

Det finns absolut en levande demokrati i Skellefteå. I det folkvalda kommunfullmäktige får alla partier komma till tals och delta i besluten. Alla får inte som de vill jämt, men så fungerar demokratin. Sedan är Socialdemokraterna ett stort parti. Vi har lokalföreningar i de flesta kommundelar vars ombud samlas i arbetarekommunens representantskap. 

Detta som insändaren beskriver som en sektverksamhet, är cirka 100 ombud från cirka 30 föreningar med olika ålder, bakgrund och erfarenheter – vanligt folk som vill göra Skellefteå och världen bättre för alla. Vår metod är att gemensamma problem löser vi tillsammans, det stärker även individen.

Det är inte rimligt att anklaga ett parti för att vara odemokratiskt bara för att det är stort. Invånarna tycker att vi gör bra saker för Skellefteå och vill rösta på oss. Så, uppmuntra gärna ett större politiskt engagemang och välgrundade beslut i valet av väg för Skellefteå. Men demonisera inte det parti som samlar flest röster och medlemmar, har närvaro i hela kommunen och har byggt Skellefteå starkt och gjort oss intressanta för en ny industrivåg i Norrland.

Olof Nyström, ordförande Skellefteå Arbetarekommun