Skellefteås omland – vi är inte centralortens kolonier

Den asylsökande pojken Gzim hamnade i stan, varför undrar skribenten.

Den asylsökande pojken Gzim hamnade i stan, varför undrar skribenten.

Foto: Leif Andersson

Insändare2021-10-07 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En artikel i Norran den 23 september fick mig att sätta kaffet i vrångstrupen. Nu önskas att ångloket från Kusfors i Norsjö kommun ska flyttas till det framtida resecentret i Skellefteå. "Skellefteåförslaget" som omnämns i artikeln är ett alltför tydligt exempel på hur man från Skelleftehorisont ser på omgivningarna som kolonier. Områden som man kan tömma på resurser och dra in till staden. Av vilken anledning skulle Kusfors berövas sitt ånglok? Skaffa ett eget!

Vidare undrar man: 

Hur har Skellefteå kunnat bli Guldstaden? Guldet kommer från Boliden!

Varför har avbildningen av den asylsökande pojken Gzim hamnat i Stadsparken. Händelsen som ledde till att Knutte Wester gjorde statyn utspelade sig i Boliden. Där borde statyn ha placerats!

Kulturhuset har fått sitt namn efter Sara Lidman – från Missenträsk!

Nästa steg vore väl att flytta Ostens hus och osttillverkningen från Burträsk, hämta hem laxarna ur Byskeälven, flytta "hem" det vackra stationshuset i Jörn ...

Det är inte utan att irritationen ökar på grund av mentaliteten att allt ska till centrum. Det får räcka med att alla vi som bor utanför centralorten solidariskt betalar skatt till satsningar i centrum som vi inte har samma möjlighet att nyttja på grund av avståndet. Vad ont har vi utanför centrum gjort för att förtjäna detta?

Inte stadsbo