Skellefteås nya vatten är åt skogen – det kalkar igen

Varför är det så mycket kalk i Skellefteås nya vatten?

Skribenten är missnöjd med Skellefteås nya vatten.

Skribenten är missnöjd med Skellefteås nya vatten.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Insändare2022-01-06 17:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter alla år med det gudomliga Slindvattnet kan jag i jämförelse med det nya vattnet konstatera att detta nya inte håller samma höga kvalitet. Av och till kan jag känna en air av klor, men det som på riktigt är åt skogen är att det bildas kalkavlagringar av aldrig tidigare skådat mått. Kalk som fastnar i duschmunstycken och termostatblandare. Kalk som ligger kvar när vatten torkat.

Är det någon form av inkörningsproblem i det nya vattenverket? Enligt en anställd på en firma som säljer vvs-artiklar, har många kunder kommit in och klagat över höga kalkhalter. Måste det vara så här illa i fortsättningen?

Aqua Slind Favoritus

Svar direkt

Behandlingen av vattnet i det nya vattenverket ser annorlunda ut än vad det gjorde i Slinds vattenverk. Alkalinitet och pH justeras på ett annat sätt än tidigare och själva råvattnet i sig ett något högre kalciuminnehåll än tidigare. Detta är orsakerna till att kalkavlagringar kan uppstå.

Vi bedömer inte att det är några inkörningsproblem som orsakar det du upplever. Små kalkavlagringar kan man få räkna med i den process som används, även om alkaliniteten på vattnet är väldigt låg. Att du upplever en "air av klor" är dock mer förvånande. Halterna ut från verket är mycket låga och borde inte orsaka luktproblem. 

Hör gärna av dig via kundtjänst om du upplever det fler gånger, så har vi möjlighet att titta närmare på vad det kan bero på.

Helena Jonsson, verksamhetschef vatten och avfall, Skellefteå kommun