Människor borde värderades mer än bilar och skrytbyggen

Skellefteå kommun borde bli bättre på att ta tillvara stans värdefulla historia.

Skellefteå kommun borde bli bättre på att ta tillvara stans värdefulla historia.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2021-06-02 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tack för presentationen av Skellefteås äldsta byggnader i Norran den 8 maj. Att det var kvar så pass många hade vi nästan glömt, då en del blivit liksom osynliga – inklämda som de är mellan de dominerande höghusen. Närmiljön har också förändrats. 

Tänk, om byggnadernas värdefulla historia hade framhållits med kraft innan beslutet om centrumbron fattades – mot folkviljan dessutom. I och med bron kommer till exempel en del av Karlgårdsområdet att kapas bort, Nordanå med tillhörande rekreationsplatser blir otillgängligt för många samt det vackra Markstedtska huset hamnar i trafikkorsningens damm och avgaser. Övermåttan sorgligt!

Ulf Adelsohn yttrade i samband med striden om almarna i Stockholm 1971: "Förnya med respekt". Politikerna ändrade sig den gången, de lyssnade till folket. Tänk om vi fått behålla den idylliska innerstaden, som en del av oss minns och saknar. Det var avstånd mellan husen, fler hälsosamma grönytor. "Landmärkena" med sina betongtomter kunde ha förlagts till stans ytterområden – liksom Northvolt-paradiset fått bilda en taggig horisont till glädje för somliga. 

Tänk om människor värderades mer än bilar och skrytbyggen.

G-son och N-ström