Parkeringsbolag riskerar att ge högre p-avgifter

Kommunen ska utreda om parkeringsverksamheten ska skötas via ett bolag.

Kommunen ska utreda om parkeringsverksamheten ska skötas via ett bolag.

Foto: Pär Lindström

Insändare2021-05-20 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En utredning pågår om att bilda ett parkeringsbolag för att samla all parkeringsverksamhet under en hatt. I dag är det flera kommunala bolag, förutom parkeringsverksamheten på samhällsbyggnadskontoret, som sköter parkeringen på tomtmark och i parkeringshus. På gatumark, offentlig plats, är det kommunens parkeringsverksamhet som sköter parkeringen och så är det tänkt att fortgå.

I utredningen framhävs att parkeringsverksamheten bör stå för sina kostnader. Det går att diskutera, med tanke på att bussresenärer inte står för sina kostnader. Om man tittar på Umeås parkeringsbolag, Upab, så har de ett 20-tal tjänstemän som administrerar verksamheten. I Skellefteå är det endast en handfull tjänstemän, fördelat på bolagen och parkeringsverksamheten på samhällsbyggnadskontoret som administrerar verksamheten. Övervakningen med parkeringsvakter förväntas fortsätta som i dag.

Vid bildande av ett parkeringsbolag som ska bära sina kostnader kommer det att innebära tillskapandet av många fler tjänstemän som ska avlönas. Istället bör man fortsätta som i dag, men tillsätta en tjänst som samordnar parkeringen mellan bolagen och kommunens parkeringsverksamhet. På så sätt minskar risken för högre avgifter i framtiden.

P-appen