Skellefteå lasarett – en fristad i dynamisk omgivning

Men hur ska denna anrika institution klara av befolkningsexplosionen som pågår just nu?

Hur ska lasarettet klara den befolkningsökning som pågår i Skellefteå? Det undrar insändarskribenten.

Hur ska lasarettet klara den befolkningsökning som pågår i Skellefteå? Det undrar insändarskribenten.

Foto: Pär Lindström/Norran

Insändare2022-03-30 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fortfarande dröjer en stämning av det gamla förnäma stadslivet sig kvar kring lasarettets vackra huvudbyggnad, kanske för att många äldre stadsbor sökt sig dit för att få hjälp med hälsan, och genom närvaro skapar denna genuina atmosfär. Det var inte så länge sedan som staden levde gott på sina kraftverk, på Bolidenguldet och på sina framstående entreprenörer, som Alimak och likvärdiga.

Trots all turbulens kring arbetsmiljön på lasarettet, är det högkvalificerad sjukvård som erbjuds invånarna. Ett ofrivilligt besök på akuten, säjer mer än tusen ord om vilket mottagande ett patient med stora svårigheter får uppleva. I ett sådant läge är det viktigt att mötas av kompetens, värme och empati. Det var egenskaper som läkare och vårdpersonal på Akutmottagningen i Skellefteå slösade med, och som gjorde patienten närmast tårögd av tacksamhet.

I den dynamiska förvandling som staden just nu genomgår, uppstår osökt frågor kring vad som kommer att hända med det anrika lasarettet. Om Skellefteå tre- eller fyrdubblar sin befolkning på kort tid – kommer sjukvården att kunna hänga med i svängarna?

Ombyggnad av lasarettet har stått och stampat på samma fläck under många år, och med befolkningsexplosion blir detta snart en politisk ödesfråga. Att den förnäma stämning som råder inom sjukhuset skulle påverkas, är föga troligt. Här finns ett humanistiskt kapital med stor kompetens, och som aldrig skulle tillåta ett sådant moras.

Yngve Nilsson