Skellefteå Krafts vinster ska inte gå till elstöd

Skribenten menar att Skellefteå Krafts pengar ska gynna kommunen och inte delas ut som elstöd.
Skribenten menar att Skellefteå Krafts pengar ska gynna kommunen och inte delas ut som elstöd.

Idag är tydligen Andreas Löwenhöök (M) och högerpolitikerna i kommunen glada för att vi har kvar Skellefteå kraft AB i lokalt ägande ändå. För nu vill de att kraftbolaget ska ge elprisstöd till elkunderna utöver det regeringen ska ge.

Insändare 22 mars 2023 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men det är ju inte så länge sen som samma partier var väldigt pådrivande om att kraftbolaget skulle säljas ut till det privata. Nu har Skellefteå Kraft större vinst per år än man då ville sälja det för. Sannolika köpare hade varit jättarna EON och Fortum med säte i Finland och Tyskland. Tror någon att Löwenhöök då skulle ha krävt att de då hade betalat av vinsterna till bygdens elkunder? Nä. Alla vet att det inte finns på kartan för högerpartier att ställa krav på privata bolag. Inte ens skolbolagen som till och med lever på skattepengar som går till privata fickor har man några såna krav på. 

Nu ger Skellefteå kraft en säker utdelning varje år till kommunen med ett antal hundra miljoner kronor som gynnar omsorg, skola med mera. Och att vårt kraftbolag fortsätter investera och växa ger bästa garantier för att vi ska ha bra kassa för kommunens välfärd och positiva utveckling. Att det ger också stor effekt för näringslivet ser vi ju i dessa dagar. 

Men hur skulle Löwenhööks utdelning då se ut? Vi hör nu regerings politikerna Busch och Svantesson med darr på rösten ska ge elstödspengar till de alla "som nu kämpar för mat på bordet" men de hemliga och verkliga mottagarna som får hundratusentals kronor är inte pensionärer med grundpensioner i tvåor utan de som bor i stora villor och dessutom ofta med fasta fina elavtal. 

Men högerpartierna följer ju bara sin syn på vad som är rättvis och jämlik fördelning vilket är att gynna de gynnade så det är ju konsekvent. Det som är dåligt är att man inte ärligt står för detta i sitt narrativ. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa