Skellefteå Krafts metanolplaner kan bli ett nytt Sekab

I början av 2000-talet satsade Skellefteå Kraft tillsammans med bland annat Övik Energi i ett projekt där etanol skulle tillverkas ur biomassa. Som vi vet blev detta ett fiasko med hundratals miljoner i förluster.

Skribenten drar paralleller mellan Skellefteå Krafts metanolplaner och Sekab-affären.

Skribenten drar paralleller mellan Skellefteå Krafts metanolplaner och Sekab-affären.

Foto: Sekab

Insändare2024-09-10 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu annonseras ett nytt bränsleprojekt från Skellefteå Kraft baserad på väte, som ska tillverkas i en elektrolysanläggning på Näsudden i Skelleftehamn. Vilket bränsle det gäller verkar ännu inte bestämt, men det som nämns av Fredrik Jonsson, enhetschef affärsutveckling på Skellefteå Kraft, är metanol. 

– Det är ett bra initiativ av Skellefteå Kraft, de ligger verkligen i framkant. Verksamheten passar in på Näsuddens industriområde, säger kommunalrådet Lorents Burman (S).

Av en händelse annonseras detta projekt bara fem dagar efter att den danska energijätten Ørsted lägger ned sin satsning på ett stort e-metanolprojekt i Örnsköldsvik. Även Bill Gates har miljardsatsat i detta projekt. Som skäl för att satsningen slopas anger Ørsted i sin kvartalsrapport att marknaden för e-metanol i Europa har utvecklats långsammare än väntat. I samband med beskedet gör Ørsted en nedskrivning på 2,3 miljarder svenska kronor under första halvåret.

Vilket underlag har Skellefteå Kraft och Skellefteå Kommun för att satsa på ett projekt med så stora ekonomiska risker? Med så gigantiska summor involverade riskerar detta kunna generera en oerhört mycket större förlust än vad Sekab förorsakade. Nej, ta förnuftet till fånga och avsluta projektet innan flera av våra kommuninvånares pengar har bränts!

Erik Solbu, Skelleftehamn