Skellefteå kommun grusar planerna på att ta sparken

Skellefteå kommun omöjliggör att man kan åka spark på gång- och cykelvägarna, menar skribenten.

Skellefteå kommun omöjliggör att man kan åka spark på gång- och cykelvägarna, menar skribenten.

Foto: Sørbø, Krister

Insändare2022-01-08 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sparken är ett fantastiskt färdmedel när man vill ta sig fram på snöiga gångvägar. Man kan sparka till affären och handla för att sedan hänga påsen på handtaget, så att man slipper bära tungt. Man kan även sätta sig ner på sparken för att vila eller bara njuta av utsikten. Man kan ta sig fram ganska säkert om man är lite ostadig och om det finns någon lömsk liten isfläck under nysnön ...

Men kommunen som grusar gångvägarna verkar inte tycka om sparkåkare. Jag förstår att gångvägarna måste grusas, men måste den som sprider ut gruset köra så fort? Skopan högt och i full fart framåt innebär att gruset sprids över hela gångbanan och ger oss sparkåkare noll chans att framföra våra sparkar.

Jag önskar att han/hon som grusar kör lite saktare och kanske håller sig på ena sidan så vi sparkåkare åtminstone kan åka på den ena meden i dikeskanten. För hellre en fritt glidande med i dikeskanten än konstant tvärstopp.

Sparkarn

Svar direkt

Visst är sparken är ett fantastiskt färdmedel. Vårt uppdrag är dock att se till att hela cykelbanans yta sandas så långt det är möjligt. Syftet är att i mesta möjliga mån begränsa risken för att fotgängare och cyklister råkar ut för halkolyckor.

Förutom att dessa olyckor orsakar skador för dem som drabbas belastar de även sjukvården.

Mikael Lindholm, avdelningschef gator och parker, Skellefteå kommun