I den senaste rapporten från IPCC som kom i augusti 2021 slås fast att det är människans utsläpp av koldioxid som står bakom den växthuseffekt som lett till klimatförändringar. Koldioxid är en långlivad växthusgas och temperaturen i världen kommer att fortsätta vara hög under lång tid, även om utsläppen reduceras till netto noll.
I det internationella klimatavtal som slöts i Paris 2015 skrev Sverige under att begränsa temperaturökningen till 1,5 grader jämfört med förindustriell nivå. För att kunna hejda uppvärmningen måste vi därför begränsa den mängd koldioxid som släpps ut, och kommunerna behöver vara ledande i att göra denna omställning. Utvecklingen för Västerbottens län går åt fel håll med ökande koldioxidutsläpp, samt en spräckt koldioxidbudget redan om fem år (Sveriges Natur i samarbete med Newsworthy, 17 mars 2021).
År 2018 utarbetade en forskargrupp vid Uppsala universitet koldioxidbudgetar till bland andra Skellefteå kommun. Med projektet ville man tydligt visa vilka mål kommunerna behöver arbeta mot med utgångspunkt i Parisavtalet. För Skellefteås del beräknades att kommunen behöver minska de energirelaterade utsläppen med 16 procent per år (beräknat från 2020).
Vi är några aktiva medlemmar i Skellefteås olika miljö- och klimatorganisationer lämnar nu över ett Skellefteåförslag till kommunfullmäktige, där vi uppmanar kommunen att omgående anta en koldioxidbudget för att minska utsläppen i den takt som behövs, samt ha en plan för att både följa upp och se till att målen efterlevs.
Flera andra svenska kommuner har redan antagit en koldioxidbudget, däribland Järfälla kommun som arbetar med målsättning att vara klimatneutrala 2030. Det är viktigt att Skellefteå kommun snarast följer deras exempel i klimatarbetet, för utan en koldioxidbudget är det svårt att veta om eventuella vidtagna åtgärder är tillräckliga. Hur är det annars tänkt att det långsiktiga målet ska kunna omsättas till praktisk handling?
Skellefteå kommun behöver anta en koldioxidbudget nu. Vi har inte tid att vänta, utan behöver agera skyndsamt och minska koldioxidutsläppen med 16 procent varje år, för att bidra till att Sverige håller sig till Parisavtalet.
Miriam Rutschman, Christel Stoltz, Elin Burlin Lundqvist, Amanda Hedlund, Annica Ericsson, Gunilla Bäckström, Anders Wesslund