Jag hävdar att Äldreomsorgen är ett sjunkande skepp. Besparingar, Neddragningar av personal eller för att vara tydlig, få vill arbeta inom ett yrke som inte har en god arbetsmiljö. Fören på båten har redan kommit halvvägs mot botten, har politikerna hittat ett nytt sätt att rädda sig själva, flytvästen är att anhöriga ska ges ekonomiska möjligheter att ta över äldreomsorgen över sina släktingar.
Jag ser det som ohållbart hela vägen. Politikerna slipper då ta ansvar över arbetsmiljön, en kostnad och ett ansvar som de slipper. Men vad kommer det att göra med hela samhället? Själv har jag lagt ett Skellefteåförslag om att bilda en äldreomsorgsnämnd vilket oprövat kan vara en lyft för hela äldreomsorgen, där man har personalansvar och en egen budget.
Förslaget skrevs 2023-06-13, svaret från politikerna gavs 2023-10-23. Ett svar som politikerna i kommunstyrelsen står bakom. Svaret är "I Skellefteå kommun finns det en tradition av att den politiska organisationen ses över inför varje ny mandatperiod." Alltså 2026 i september har man ett nytt styre, någon månad innan är det tradition att se över den politiska organisationen, men det är de samma politikerna som sitter 2025 med samma problem.
Själv blev jag häpen över svaret. Vilket gjorde att jag ställde en fråga till våra närmaste kommuner, Umeå, Luleå och Piteå alla styrda av vänsterhänder, och frågade om de har samma tradition när man vill förändra något som häller på att gå sönder. Svaret var "de har inga sådana traditioner" vilket jag tolkar som att har de problem och det kommer ett förslag om en möjlig förbättring ses det över omgående. Inte som politikerna gör i Skellefteå där traditioner styr välfärden som håller på att sjunka ner i mörkret.
Kommunstyrelsen i Skellefteå består av alla partier. Men något är fel. Kommunstyrelsens beslut var att följa traditioner, då väljer de politiker med högerhänder att inte reservera sig mot beslutet. Eller att välja, föra en medborgares förslag vidare för behandling och utvärdering inom sina partier.
Det finns andra kommuner som har en äldreomsorgsnämnd och jag förutsätter att de har politiker som har erfarenhet av äldreomsorgen. Men så är det inte inom alla nämnde där det politiker, de saknar erfarenhet.