Är vi vikarier mindre värda än ordinarie personal?

Skellefteå kommuns vikarier behandlas sämre än ordinarie personal, menar skribenten.
Skellefteå kommuns vikarier behandlas sämre än ordinarie personal, menar skribenten.

Att jobba som vikarie åt Skellefteå kommun innebär att du inte får någon löneförhöjning för ditt goda arbete. Du får inte heller extra betalt för att du blir utringd och väckt mitt i natten eller tidigt på morgonen på din enda lediga dag.

Insändare 16 november 2020 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är det du är till för – du är billigast att ta ut, men du gör minst ett lika bra jobb som ordinarie personal. 

När du har jobbat över 165 timmar och är vikarie ska du få kvalificerad övertid precis som ordinarie personal får. Du har kanske kämpat extra hårt en månad för att få lite mer pengar. Men kära vikarie när du snart är berättigad kvalificerad övertid, då slutar du få jobb. Samma visa är det med de så kallade las-dagarna, du får ingen tillsvidaretjänst.

När man är vikarie så lägger man sig tillgänglig de tider man har möjlighet att jobba. Men trots att du inte är tillgänglig så kan de ringa dig upprepande gånger tills du svarar och blir övertalad att komma och jobba. Som vikarie får man ofta ta ett berg av disk, ta tvätten full av avföring eller gå med sopor.

Avslutningsvis vill jag fråga; är en vikarie så mycket mindre värd än vad ordinarie personal är? Och för guds skull kära vikarie, slit inte ut dig. Det är inte värt det.

Före detta vikarie åt Skellefteå kommun

Svar direkt

Skellefteå kommun står inför stora utmaningar och kompetensförsörjningen är en av våra viktigaste frågor. Vår verksamhet är helt beroende av vikarier för att kunna ge service till våra medborgare och det är därför viktigt för oss att vara en bra arbetsgivare. Vi vill värna om våra vikarier och vi ska självklart följa de regelverk som finns. 

Arbetsmiljön och vikten av återhämtning är densamma för såväl tillsvidareanställda medarbetare som vikarier. Medarbetare som intjänat sin företrädesrätt ska erbjudas ledigt arbete när sådant finns. Ett vikariat eller visstidsanställning övergår till tillsvidareanställning när man uppnått tiden för konvertering och ersättningar som utgår ska följa samma regler som för övriga medarbetare.

Joakim Lundin, personalchef Skellefteå kommun

Ämnen du kan följa