Skellefteå — en perfekt drink som jag vill smaka på

Marranäsvältan över Grand Canion menar insändarskribenten.

Marranäsvältan över Grand Canion menar insändarskribenten.

Foto: Annika Eriksson, arkiv

Insändare2020-07-27 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det här är en uppmaning. En önskan. I hemestertider vill jag att du ska se det vackra i vår hemort. 

Visst. Utlandet har sin charm så också södra Sverige. Men både planeten och de lokala aktörerna kommer att tacka dig för ditt hemestrande, även efter Corona.

Jag lovar dig. Svedjan är som himmelriket. Gåsören absolut i nivå med Stockholms hyllade skärgård. I Skråmträsk hittas en miljö som inte är likt något annat. Skellefteå är inte bäst i alla lägen. Men som hemester-ort är den svårslagen. Engagemanget, naturen och gemenskapen blandas till en alldeles perfekt sommardrink som jag gärna smakar gång på gång.

Vad du gör av nästa sommar är troligt ditt val snarare än statens. Du bestämmer om hemestersommaren 2020 är ett undantag snarare än en nyetablerad regel. Jag vet var jag står. På min karta över Västerbotten står fortfarande obesökta områden inringade. Varför har jag inte varit till Sara Lidmans hemvist Missenträsk tidigare? Hur kommer det sig att jag knappt vet hur Byske beach ser ut i solnedgången? Och berget som jag ser från köksfönstret, hur är egentligen utsikten därifrån?

Jag gillar platsen jag bor på och just därför bor jag här. Långnäset över Copacabana. Falkträskberget över Kebnekajse. Bonnstan över Gamla stan. Lejonströmsbron över Golden gate. Marranäsvältan över Grand Canion. Skellefteå över världen.
Johan