Skellefteå, en inte särskilt djurvänlig kommun

Att byta ut animalisk kost mot växtbaserad skulle kunna förbättra för både djur och människor, menar skribenten.

Att byta ut animalisk kost mot växtbaserad skulle kunna förbättra för både djur och människor, menar skribenten.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Insändare2022-04-09 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I slutet av mars släpptes Djurens Rätts rankinglista ”Djurvänlig kommun 2022”. 2020 återfanns Skellefteå på plats 199 (av 240 deltagande), 2021 och nu i år hade kommunen valt att inte delta alls.

Mycket händer i Skellefteå och på kommunens hemsida kan man läsa ”Ett helt nytt Skellefteå utvecklas” – det låter jättefint. Men, om kommunen ska växa och bli bäst i klassen så finns ett område som Skellefteå kommun helt verkar ha missat, djuren och djuretiken. Från och med hösten 2021 erbjuds växtbaserad mat till de som önskar – utan intyg – vilket är positivt.

Ett lätt sätt att plocka poäng är att utöka mängden växtbaserad kost inom kommunens alla verksamheter och då börja redan när barnen går förskolan. Vid liknande insändare om växtbaserad kost till barn läser vi ofta reaktioner som att barnen inte kommer äta sig mätta, de får inte i sig näring, de kommer inte orka skoldagen. Livsmedelsverket har återkommande pekat på studier som visar att vegetarianer löper en mindre risk för vanliga folksjukdomar – därför är det av vikt att barn tidigt lär sig tycka om olika vegetariska rätter.

Studier, vilka jag tror att många pedagoger och föräldrar kan bekräfta, visar att barn gör som andra gör. Serveras mera frukt och grönt så kommer vi få en hälsovinst som många gånger kommer sitta i till vuxen ålder och kanske resten av livet. I dagsläget äter barn ungefär hälften av den mängd frukt och grönt som rekommenderas.

Genom att erbjuda mer växtbaserad kost kommer kommunen kunna lägga mer pengar på kvaliteten på de råvaror de köper in, eftersom växtbaserat mat, lagad från grunden, är billigare. Det finns således en ekonomisk aspekt som också är positiv för hälsa och klimat.

Hur kan kommunen minska konsumtionen av animalier? • Öka andelen vegetabilier i kötträtter • Byt ut animalier helt i rätter • Idag är det få som behöver mjölk som måltidsdryck – mjölken har många fler nackdelar än fördelar • Inför en grön dag i hela kommunens verksamhet • Sätt tydliga mätbara klimatmål för maten som serveras.

Jag uppmanar kommunen att besvara enkäten nästa år och att placeringen blir bättre än den 2020.

Nico