Skellefteå: Den bortglömda generationen åsidosätts igen

Insändare 4 januari 2022 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att kommunens politiker och tjänstepersoner har utveckling för ögonen har inte undgått någon. De får beröm och prisas för sina insatser, nu utlovas dessutom satsningar på övre Norrland på regeringsnivå. Det är inte en dag för sent att norra landsändan får ett uppsving, många förväntas flytta till de industrier som behöver arbetskraft. 

Oavsett ålder är det både intressant och spännande att uppleva den förväntade expansionen, vilken blir en utmaning för såväl privat som offentlig verksamhet. Viktigt är då att beslutsfattare har fokus på de områden som åligger kommunal verksamhet. I dagsläget tycks de helt glömma att den äldre befolkningen ökar markant samtidigt som Skellefteå expanderar, det är en ekvation som inte går ihop. 

Ett särskilt boende skulle vara inflyttningsklart 2020, men ansågs inte behövas i slutet av 2020 – nu sker samma sak igen! Det är det särskilda boendet (säbo) på Sunnanå som skulle påbörjas 2022 som nu får vänta till 2024 för att ny detaljplan måste utarbetas. Hur är det möjligt att tillåta detta förhalande av bostadsbyggande för äldre som har behov av vård och omsorg? 

Dagens beslutsfattare verkar bara bry sig om den egna generationens behov. Få äldre i politiken tycks medföra att den generation som under många år arbetat och betalt skatt i kommunen på äldre dar blir helt åsidosatta. När äldre ges möjlighet att lämna villa/lägenhet i bostadsområden där det redan finns förskolor, grundskolor, kollektivtrafik med mera, skapas flyttkedjor som underlättar nuvarande bostadsbrist i kommunen. Väl värt att planera för.

Satsa på äldre – nu


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa