Skebo vill skyffla in studenterna i baracker

Skebo pratar om det stora perspektivet, men missar helt vad det är. Man vill slänga ut studenterna från sina lägenheter och studentrum för att få plats med inflyttning av människor till Skellefteå.

Skebo vill bygga studentbaracker på campusområdet i Skellefteå.

Skebo vill bygga studentbaracker på campusområdet i Skellefteå.

Foto: Yvonne Rönngren

Insändare2021-05-25 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Studenterna ska tryckas in i baracker med rum på åtta kvadratmeter. I Norran den 21 maj säger studenter att de känner sig åsidosatta, att boendena inte kommer fungera med studierna, att inflyttning till staden via studenter kommer att minska och studenter som tänkte sig bo kvar nu överväger att lämna Skellefteå.

Skebo verkar ironiskt nog ha levt under en sten de senaste åren och anser att studenter inte är riktiga människor. Att de har ett liv och engagemang i staden spelar ingen som helst roll för man är "bara" studenter. Skebos vd Åsa Andersson säger i SVT att studenter: "bor ofta här under en begränsad tid och kommer kanske inte rota sig här". Dessutom säger hon: "i det stora perspektivet vore det bra att så många som möjligt kan flytta", det vill säga att studenterna bör flytta från sina lägenheter till barackerna. 

Jag trodde inte man skulle behöva utbilda Skebo om det här, men jag har tre läxor att lära dem:

1. Uttalanden som dessa och att vilja skyffla in folk i baracker är den exakta anledningen till att studenter inte känner sig välkomna och väljer istället att lämna staden efter studietiden.

2. Universitetet tillsammans med näringslivet har redan börjat nischa utbildningar för att passa Skellefteås behov, om Åsa Anderson och Skebo stoppar in alla i små barackstäder kommer ingen vilja vara kvar och man underminerar hela poängen med lokal näringsfokuserad utbildning.

3. Skellefteå siktar på att öka antalet invånare och har bland anat bostadsgaranti för studenter. Livet tar inte paus bara för att man är student. Investerar man tre eller fler år i en stad så har man vänner, nya intressen, kontakter med näringsliv och mycket annat. Man är, precis som alla andra, riktiga människor som förtjänar respekt – man lever och bidrar i staden. 

Har kommunkoncernen sedan gjort det gällande att studenter är skräp som inte är värda något, då har man all rätt att flytta. Tänk själv hur det skulle vara om du tog ett jobb i en annan stad, men alla i den nya staden ser dig som en börda och väntar på att du ska flytta så man får plats med "riktigt folk!.

Svar direkt

I det stora perspektivet befinner sig Skellefteå i en helt unik samhällsomvandling där bostads- och kompetensförsörjning är de två i särklass viktigaste faktorerna. Ett växande Campus med både bredd och spets för den nya industrin, är en förutsättning för att näringsliv och offentlig verksamhet ska kunna tillgodose sitt kompetensbehov. 

Ni studenter är väldigt viktiga, tillsammans med de människor som just nu med ljus och lykta söker bostad för att flytta till Skellefteå. Bostadsbehovet är skriande, så till den grad att det i det korta perspektivet riskerar att bromsa de industrietableringar som sker. Att i det läget kunna frigöra ett åttiotal lägenheter till hitflyttande familjer blir då angeläget. 

Skebo sitter inte själva med verktygen som behövs för att tillgodose alla bostäder. Detta är en lösning som Heimstaden, Skellefteå kommun och Skebo tillsammans arbetat fram för att totalt sett kunna öka antalet bostäder i Skellefteå. Det handlar inte om en vilja att "skyffla in folk i baracker". Det handlar om en vilja att tillgodose så många behov som möjligt i en ansträngd situation.

Så långt det är möjligt kommer vi att erbjuda er alternativ på Staregatan och Villagatan, studentboenden som vi vet är uppskattade. Alla kommer inte att rymmas där och då blir de tillfälliga boendena aktuella. De blir också ett sätt för oss att säkerställa den viktiga bostadsgarantin för studenter. Kom också ihåg att detta är tillfälliga studentbostäder. Vår målsättning är att kommunen väldigt snart kan ha en detaljplan på plats som möjliggör för Skebo att bygga bra, permanenta studentbostäder i anslutning till Campus. 

Slutligen så hoppas jag naturligtvis att ni alla väljer att stanna i Skellefteå när ni avslutat era studier. Ni kommer att behövas!

Åsa Andersson, vd Skebo