Skebo bygger – men gör inte klart området

Nog bygger Skebo, men varför gör dom inte klara sina prospekt innan dom börjar på nästa ställe?

Skribenten tycker att Skebo inte har gjort klart i och ikring bostadsområdet. Bilden är från Kvarnbacken, Kåge, i februari.

Skribenten tycker att Skebo inte har gjort klart i och ikring bostadsområdet. Bilden är från Kvarnbacken, Kåge, i februari.

Foto: Yvonne Rönngren

Insändare2023-09-01 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kvarnbacken i Kåge skulle ju bli ett så fint ställe med utsikt över älven ”för nedersta raden”. Sedan skulle det planteras buskar och blommor på innergården. Skebo visade fina prospekt på hur bra det skulle bli, men hittills har det bara kommit upp ett antal cykelställ.

Asfaltera gångvägarna och gör klar innergården med planteringar som var lovat. Och gör parkeringsplatser åtminstone till alla boende. Det kan väl inte vara meningen att all parkering ska ske på gatan? 

Skebo och kommunen måste lösa parkeringen och röjning efter älven, åtminstone mellan broarna.

Missnöjd boende

 Svar direkt

Det är många bostäder som Skebo bygger i Skellefteå och oftast pågår projekten parallellt med varandra. Det är viktigt att vi bidrar till att hålla uppe bostadsbyggandet som möjliggör för fler människor att bo i Skellefteå. När det gäller Kvarnbacken i Kåge så är det projektet klart utifrån hur det planerades. Som du säger finns önskemål om än finare miljöer med mera, men för att klara av kalkylen i projektet rymdes det inte mer plantering eller asfaltering. Däremot så har vår förvaltning fått i uppdrag att framöver utveckla området med plantering av buskar, träd, blommor.

Skebo tar fram bilder och ritningar över området och dessa prospekts försöker återspegla verkligheten så gott det går. För Kvarnbacken i Kåge visar de i huvudsak gräsmatta och gångar i stenmjöl, det vill säga ingen omfattande plantering.  Men vi kan förstå att det inledningsvis i våras och somras upplevdes som ”mindre grönt” eftersom det tar tid för gräsmattan att växa upp.

Nedersta raden är närbeläget älven men det finns en remsa av mark som går mellan Skebos mark och älven. Den marken ägs av kommunen. Den röjs och gallringshuggs med ett antal års mellanrum beroende på hur växtligheten frodas. Röjning är planerad att ske inom två år. Att den inte röjs med tätare intervall beror på att kommunen har stora arealer att röja och begränsad medelstilldelning.

Gällande parkeringar så har Skebo maximerat antal parkeringar på området. Det är detaljplan och bygglov som bestämmer parkeringsnormen, det vill säga antal bilplatser som måste finnas och vi följer den. I skrivande stund finns det vakant parkering att söka. Parkering på gatan har Skebo ingen rådighet över, men vi har en dialog med kommunen om situationen.