Skärp straffen för nöjesknarkare

Skribenten vill skärpa straffen för nöjesknarkare.
Skribenten vill skärpa straffen för nöjesknarkare.

Tidöpartierna satsar hårt på strängare straff för gängkriminella, men det kommer inte att räcka. Roten till det onda är inte gängen utan väletablerade nöjesknarkande svenskar och det är straffen för denna grupp som borde höjas kraftigt.

Insändare 9 september 2023 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Swishlistan” i Sundsvall avslöjar att det är hundratals väletablerade svenskar som köpt knark av en kurir. Enligt uppgift beräknar man att drogmarknaden i enbart Sundsvall omsätter över 50 miljoner kronor per år.

De vi vanligen kallar för narkomaner står för en mindre del av narkotikamarknaden. Därför är det bra att Socialdemokraterna föreslagit strängare straff när man köper av minderåriga, men det räcker inte. Ska vi minska narkotikamarknaden för gängen behöver straffen skärpas för alla som nöjesknarkar.

Om man riskerade fängelsestraff redan första gången man använder narkotika, så tror jag att många skulle tänka sig för en extra gång. Samtidigt måste vården för de som fastnat i missbruk förbättras.

Tyvärr kommer nog inget av detta att hända. Det beror på att de som nöjesknarkar i huvudsak är vita svenskar och personer som många känner, vilket ”swishlistan” i Sundsvall avslöjar. Fängelsestraff för väletablerade svenskar är inget som Tidöpartierna önskar. Det skulle leda till många skandaler och även drabba en del egna väljare.

Istället är det mycket enklare att skylla på de kriminella gängen som ofta består av personer med utländsk bakgrund. Därför handlar dagens tuffare tag mot gängen lika mycket om främlingsfientlighet som om att minska narkotikamissbruket i vårt land.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa