Skapa inte ett ”vi och dom”

Alla måste hjälp att förstå vad läkaren säger, menar skribenten.

Alla måste hjälp att förstå vad läkaren säger, menar skribenten.

Foto: Isabell Höjman

Insändare2021-11-18 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vill du förstå vad läkaren säger till dig? Vill du ibland ha med dig en anhörig som också kan lyssna och fråga? Alla ska ha rätt att förstå vad sjukvårdspersonalen säger, inkluderat tolkhjälp om det behövs. Att påstå något annat är ett tecken på att man vill göra skillnad på människor och människor. Sverigedemokraterna föreslår i regionerna att vi borde spara pengar genom att begränsa tolkhjälpen i sjukvården.
De arbetar för att förstärka uppfattningen om ett ”vi och dom”. ”Vi” är alltså den grupp man själv tillhör som man vill favorisera och ge positiva egenskaper. ”Dom” är i stort sett alltid en minoritetsgrupp. En grupp som får kämpa mot negativa påståenden om dem som upprepas gång på gång. Till slut blir det en sanning hos dem som inte lyssnar kritiskt.
Lyssna kritiskt. Vad är det som sägs? Vem säger det? Varför säger dom det?
Är det ett sätt att skilja på människa och människa? Skapa ett ”vi och dom”?

Vi är medborgare i världen, vårt land är bara en liten del. Vårt land är berikat av många olika människor. Det har det varit länge. I vår tid kan vi lätt flytta på oss, resa till andra länder bara för nöjes skull. Man kanske skadar sig eller blir sjuk. Vill man förstå vad sjukvården säger då? Vem betalar det? Där kanske vi kan spara in pengar, eller drabbar det fel grupp av människor, den jag själv tillhör?
Det är inte farligt att människor är olika, det farliga är misstänksamheten, att skilja på ”vi och dom”.
Medmänniskan