Skamligt – Samhall väljer bort människor

Den 28 april handlade SVT-programmet Uppdrag granskning om Samhall. Jag blir så otroligt förargad över hur Samhall resonerar och behandlar dem som jobbar där.

Skribenten anser att Samhall behöver förändras.

Skribenten anser att Samhall behöver förändras.

Foto: SAMHALL/TT

Insändare2021-05-21 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Arbetsförmedlingen ser till att individer blir hänvisade till Samhall för att de ska kunna få anpassande arbetsuppgifter, men att sedan Samhall själv väljer vilka som kan jobba där – det är rent ut skamligt! För detta får Samhall skattepengar och dessutom konkurrerar de med den privat marknaden.

Att inte acceptera varje individs behov är helt bedrövligt. Att Samhall placerar någon på en uppgift som de absolut inte klarar av eller inte tillgodoser behoven som individen faktiskt har för att klara av ett arbete, är inte okej. Du får alltså anställning av Samhall om du klarar alla tuffa krav som ställs, men de som inte klara dessa krav får ingen anställning. 

Det är dags att det blir en förändring i Samhall. Det är dags att respektera alla och tillgodose varje persons behov. Det är dags att lyssna på dem som jobbar på Samhall. Lyssna på varje individ, vi är alla olika. Välj inte bort människorna ni anser är svagast – ni ska hjälpa och inte stjälpa 

Upprörd individ

Svar direkt

I SVT:s Uppdrag granskning lyfts ett antal berättelser om upplevda brister som är viktiga att lyssna till. Samtidigt vill vi visa hela bilden. Samhall väljer inte vilka som ska få ett jobb hos oss. Det är Arbetsförmedlingens tydliga uppgift. Vi ska inte påverka Arbetsförmedlingens beslut, och om det någonsin skett bryter det mot både våra och Arbetsförmedlingens riktlinjer. Vi tar därför kritiken som kommer fram i programmet på största allvar, och kommer att genomföra ett arbete där vi går igenom det som tas upp.

Medarbetare på Samhall ska ha en arbetsbelastning som är anpassad till sina förutsättningar. Samtidigt är vårt uppdrag att utveckla varje individ och ett av våra stora mål är att en andel medarbetare varje år ska kunna lämna oss för andra jobb. Den processen kräver coaching och peppning att tro och våga ta sig an nya utmaningar. Ingenting gör mig så ledsen och nedslagen som när våra medarbetare målas ut som en grupp som behöver förvaltas och förvaras, när jag vet hur många helt fantastiska människor det finns i organisationen. Personer med stora hjärtan, utbildade och mångsidiga, som brinner för sina uppdrag och att bevisa sig för omvärlden.

De allra flesta trivs också på Samhall. Nyligen genomförde vi en medarbetarundersökning som alla hade möjlighet att svara på anonymt. Den visade att den absoluta majoriteten känner sig nöjda med vad de uträttar på arbetet och tycker att arbetet är meningsfullt. Tyvärr kan Samhall endast ta emot en liten del av alla som vill ha en plats – annars skulle det behövas sex Samhall till. Vi är mycket stolta över våra medarbetare och det arbete de utför varje dag, och ser hur viktigt det är att fler får samma möjlighet.

Joakim Norström, områdeschef Samhall