Ska vi slita ut oss för att få ekonomin på fötter?

Världens bästa vardag! Vem gagnar den mest, vi kommunalt anställda i Norsjö som "går på golvet" eller ni chefer som ger oss direktiv? Ja, direktiv får vi; jobba, jobba och så kan ni jobba fortare.

Signaturen Kommunanställd har funderingar kring kommunens besparingar och får svar direkt.

Signaturen Kommunanställd har funderingar kring kommunens besparingar och får svar direkt.

Foto: Arkivbild

Insändare2024-09-19 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett sparande i kommun har vi fått till oss. Gäller det endast vi "på golvet" eller gäller det alla kommunalt anställda? Det dras in på både det ena och det andra, till exempel vikarieanskaffning, nedskärningar inom olika arbetslag och friskvårdsbidraget för att nämna några saker av det som dragits in.

Spara kan man göra på olika sätt. De sätt det ska sparas på anser vi kanske inte är riktigt rätt väg att gå. Vi "golvjobbare" sliter ut oss i förtid på grund av detta. Vi ska täcka upp för varandra, leta vikarier på egen hand och trolla med knäna. Är det mänskligt? Är det meningen att vi ska slita ut kropp och själ bara för att kommunen ska komma på fötter ekonomiskt?

Det finns olika projektanställningar och "hittepåtjänster" och andra tjänster där det skulle kunna ses över om alla dessa behövs. Låt de människor som verkar inom dessa istället täcka upp där det verkligen behövs.

Alla kommunbilar som står och tickar pengar varje dag, dra in dem. Låt var och en ta sin egen bil och/eller samåk till de möten som sker utanför orten. Vi "golvjobbare" får minsann göra det. Å har man inte en egen bil så får man skaffa en, som någon sa.

Möten kan man köra via Teams. Fungerade alldeles utmärkt under pandemitiden. Det blir effektivare möten på så sätt.

Vi vill få en förändring innan alla är sjuk både fysiskt å psykiskt. Vet inte om jag är villig att stå för slogan; Världens bästa vardag.

Kommunanställd

Svar direkt

Norsjö kommun står inför en svår ekonomisk situation med ett stort underskott för 2024. Vi har tvingats vidta åtgärder som påverkar hela organisationen och all personal. Trots detta arbetar vi hårt för att upprätthålla en god arbetsmiljö i samverkan med fackliga representanter.

Påståenden om “hittepåtjänster” är felaktiga. Varje tjänst har ett specifikt uppdrag och syfte. Vi välkomnar insändarskribenten att specificera vilka tjänster som avses för att vi ska kunna förklara deras betydelse.

Resor och fysiska möten är kraftigt begränsade och ersätts i stor utsträckning av digitala möten. De få resor som görs är ofta kopplade till projekt finansierade av externa medel, som är öronmärkta och inte kan användas för att täcka underskott.

Visionen “Världens Bästa Vardag” är just en vision – det vill säga ett framtida tillstånd som vi alla i kommunen behöver verka för att uppnå tillsammans. Vi uppskattar alla som bidrar i dessa tuffa tider och uppmuntrar till dialog för att värna om vår gemensamma arbetsmiljö och för att på sikt fullt ut förverkliga vår vision.

Eleonore Hedman, kommunchef, Norsjö