Ska vi lägga oss platt för ryssen?

Insändarskribenten ger flera skäl till att inte lita på Vladimir Putin.

Insändarskribenten ger flera skäl till att inte lita på Vladimir Putin.

Foto: Ken Ishii

Insändare2023-10-27 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är oerhört viktigt att ifrågasätta och kritisera uttalanden som hävdar att Putin vill oss väl och att vi bör låta bli att gå med i Nato för att hålla Ryssland nöjt. Denna synvinkel är naiv och farlig på flera sätt.

För det första har Vladimir Putin som ledare för Ryssland visat upprepade gånger att han inte alltid agerar i linje med fred och samarbete. Rysslands aggressiva handlingar, som annekteringen av Krim, kriget i östra Ukraina och inblandningen i andra länders inre angelägenheter, är exempel på att hans agenda definitivt inte är för vårt lands bästa.

För det andra är att förlita sig på en enskild ledare, oavsett vilket land han eller hon representerar, som garant för vår säkerhet en farlig strategi. Att avstå från att gå med i Nato, en organisation som syftar till kollektivt försvar, utsätter vårt lands säkerhet och suveränitet för uppenbara risker.

Slutligen, att följa vad Ryssland vill utan att ta hänsyn till våra egna nationella intressen och värden, är väl ändå höjden av underdånighet och underminerar vår suveränitet och vår förmåga att agera i enlighet med våra egna principer. Att blint lyda ett annat lands önskemål är att lägga sig platt och är en farlig kompromiss som kan leda till att vi förlorar vår självkänsla, vår värdighet som nation, vår självständighet och demokratiska värderingar.

Sammanfattningsvis är det viktigt att vara kritisk mot sådana självutplånande uttalanden och tankessätt och istället stå upp för och försvara våra egna nationella intressen och värderingar samtidigt som vi strävar efter fredliga och konstruktiva internationella relationer.