"Ska vi lägga ner vårt samhälle och flytta härifrån?"

Om inte kommunen upphandlar lokalt finns risken att vi alla måste flytta, menar skribenten.

Om inte kommunen upphandlar lokalt finns risken att vi alla måste flytta, menar skribenten.

Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

Insändare2022-01-10 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad tänker Norsjö kommun på när de inte upphandlar lokalt? Visst ska man värna om lokala företag och affärer? 

Till exempel när vi skulle ha nya tvättmaskiner på jobbet tog kommunen dessa maskiner från en annan grossist, fast det var samma märke som såldes i den lokala butiken. Kommunen har ju handlat där tidigare. Då kunde man få en tvättmaskinen inom en till två dagar, nu blir nog att vänta minst länge innan den kommer – tvätthögen växer.

Nu efter nyåret blir det ett nytt företag som ska köra ut mat till boendena, det blev inte någon lokalt företag. Visst ska vi värna om våra lokala företag – de ska också leva. Eller ska vi lägga ner vårt samhälle och flytta härifrån?

Landsbygden ska leva

Svar direkt

Norsjö kommun håller med om att det är oerhört viktigt att värna de lokala företagen. En kommun måste dock förhålla sig till Lagen om offentlig upphandling (LOU) vilket innebär att man inte fritt kan välja en leverantör. För varugrupper eller större enstaka inköp görs upphandlingar som leder till tecknande av avtal.

Norsjö kommun har en policy att alltid göra egna upphandlingar då lokala företag kan tillhandahålla varan eller tjänsten. I dessa är det viktigt att ställa rimliga krav, det vill säga undvika att mindre lokala företag utesluts om dem kan uppfylla de krav som ställs. Däremot får kommunen inte särbehandla lokala företag i upphandlingar – enligt likabehandlingsprincipen som är en av lagens grundprinciper. När avtal är tecknade ska kommunen följa avtalen och handla enligt dessa – även om tjänsten eller varan skulle finnas lokalt.

Norsjö kommun arbetar kontinuerligt med att göra ännu bättre upphandlingar och är i detta arbete beroende av en god dialog med näringslivet.

Eleonore Hedman, kommunchef, Norsjö kommun