Ska den som vaccinerar sig bestraffas?

Parkeringsböter när man ska vaccinera sig är inte okej, tycker insändarskribenten.

Parkeringsböter när man ska vaccinera sig är inte okej, tycker insändarskribenten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2022-02-01 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En granne på sitt åttionde år har länge väntat på att få ta sin tredje covid-spruta. Tyvärr har han hjärtproblem, vilket fördröjer det medicinska klartecknet.

När han äntligen får det, avvisas han av hälsocentralen där han vanligtvis gör sina allt tätare besök. Han måste köra vidare till den tillfälliga mottagningen vid Anderstorg. Vilket i sig tydligen strider mot de ålägganden som gäller bemötandet av personer med särskilda behov.

Ovan att parkera där, råkar han ställa bilen på en gång- och cykelbana. Den låg väl så pass bra till för att en rörelsehindrad person kan missa att tänka sig för. När han kommer ut igen efter ca en halvtimme, är bilen lappad. Han bötar 700 kronor.

Jag lyckas ta kontakt med hela länets vaccinationsansvarig för att höra om det går att få den avskriven. Min granne har uppenbart missat att kommunen lär tillhandahålla 20 p-platser; fattar jag rätt skulle de rentav vara tillfälligt avgiftsfria. Men han tar vänligt nog på sig att undersöka om något kan göras. Efter några dagar beklagar en tjänsteman på kommunen, att det som i alla andra fall endast är hos polismyndigheten man kan försöka överklaga.

Grannen hade snällt betalat redan vid hemkomsten. Såg väl ingen annan lösning möjlig. Jag ger också upp i och med kommunens svar. Men kvar står känslan att det hela är, ursäkta uttrycket, förb-t småskuret.

Varför gör den firma som lever på att lappa bilar, gissningsvis relativt täta rundor på denna plats? Och varför kan inte polisen under rådande omständigheter ge riktlinjer att vara mer generös med övervakningen?

Hade bilen, och troligen fler andra godtrogna besökares, stått kvar flera dagar eller åtminstone i timtal, kan jag förstå behovet av ingripande. Men inte nu.

Stefan Holmberg, Östra Falmark