Sjungande dalen eller Sjunkande dalen, där vägar får dö

Först och främst, jag är absolut en förespråkare för utveckling av vår stad – så härligt att vi växer. Men. Hur mår befintlig infrastruktur?

Den här delen av Melodivägen är inte ens den värsta, menar skribenten.

Den här delen av Melodivägen är inte ens den värsta, menar skribenten.

Foto: Linda Marklund

Insändare2023-05-01 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mina föräldrar byggde sitt hus i villakvarter på Sjungande dalen i början på sjuttiotalet och bor kvar än i dag. Jag växte upp där. Att nu bevittna hur stadsdelen får förfalla är sorgligt. Melodivägen som leder till två kvarter med 34 villor samt kommunala verksamheter är knappt i körbart skick och en sorglig syn. Minst tre bildödande gropar tvärsöver vägen som man knappt tar sig över ens om man nästintill avstannar med bilen, gigantiska sprickor, lyktstolpar som lutar förfärligt och trasiga, övervuxna trottoarer.

Som om detta inte räckte så har de senaste åren personal från Klockarhöjden och skolan parkerat längs gatorna i de två kvarteren vilket kraftigt försvårar både framfart och snöröjning. Kommunens egna parkeringar gapar tomma.

Angående Melodivägens trasiga skick och önskemål om reparationer bemöts av följande svar från kommunen: ”Inga arbeten är planerade, anpassa farten”.

För något år sen fylldes en dåvarande jättegrop i vägen med oljegrus – av en boende. Ska det behöva vara så, att erforderligt vägunderhåll i villakvarter numera är en gör-det-själv-grej…?

Samtidigt så planeras det för nya bostäder i området. De två rekreationsplatserna Sjungande IP samt sportfältet vid Alimak ska bort till förmån för nybyggnationer, därmed försvinner värdefulla utrymmen för bostadsnära idrott och rekreation för boende i stadsdelarna väst på stan och för många som valt att bo där just för dessa fina möjligheter.

Hur illa rimmar inte det, att det planeras för nytt där det gamla inte sköts hjälpligt ens och på bekostnad av befintlig boendekvalitet?

Snälla Skellefteå kommun, gör om och gör rätt för er.