Sjukvård: Bortglömt avstånd på blodcentralen

Insändarskribenten efterlyser coronaanpassning av blodcentralens väntrum.

Insändarskribenten efterlyser coronaanpassning av blodcentralens väntrum.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2020-08-28 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Häromdagen kom jag till blodcentralen, Skellefteå lasarett, där jag hade en bokad tid för att lämna blod. I det lilla väntrummet fanns en tresitssoffa och två fåtöljer. Dessa var upptagna av andra personer som väntade på sin tur eller tog igen sig en stund med en koppa kaffe och smörgås efter att ha lämnat blod. 

Jag väntade stående, vilket inte var något problem. Men till min förvåning fanns inte en enda skylt med uppmaning om att hålla avstånd på grund av den pågående pandemin. Går vi på Ica, Konsum, butiker i stan eller andra offentliga lokaler är det väl skyltat och med avståndsmarkeringar på golven. Dock inte här. Dessutom att möbleringen i väntrummet inte är anpassad är anmärkningsvärt.

Visst, vi har alla ett egenansvar att hålla avstånd – men uppenbarligen glöms detta lätt bort med tanke på att den lilla soffgruppen var fullsatt. Detta är ett ledningsansvar anser jag. Hoppas att det snarast åtgärdas i tider som dessa då det finns all anledning att göra sin samhällsinsats och lämna blod. 

Bli blodgivare!

Ewert

Svar direkt

Blodgivningen är livsviktig för de cirka 100 000 människor i Sverige som varje år behöver få blod. Den är också helt avgörande för en fungerande sjukvård. Därför är vi mycket tacksamma över att vi har många lojala blodgivare i Skellefteå som fortsätter att ge blod under den pågående pandemin.

Det personliga ansvaret är stort, men självklart vill vi göra allt vi kan för att du som blodgivare ska känna dig trygg och även underlätta för dig att följa rekommendationerna. Utöver tillgång till handsprit och påminnande anslag runt om på lasarettet innebär det bland annat att vi, som alltid, informerar samtliga givare inför besök om att de måste vara fullt friska när de ger blod. Ytterligare en åtgärd är att vi bara tar emot tidsbokade besök för att begränsa antalet personer i lokalerna.

Men vi kan göra mer och kommer omedelbart att se över såväl skyltning som möblemang.

Sarah Danielsson, sektionschef laboratoriemedicin Skellefteå, Region Västerbotten