Vi gör vårt yttersta – men ge oss fler kollegor

Patienter ska få bästa tänkbara vård och vi kan garantera att vi gör vårt yttersta för att åstadkomma detta.

Skribenterna efterlyser mer resurser och fler kollegor i vården.

Skribenterna efterlyser mer resurser och fler kollegor i vården.

Foto: Tomas Oneborg/TT

Insändare2021-11-14 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kring varje patients omvårdnad ligger ett enormt och mångfacetterat arbete som inbegriper såväl omvårdnaden för dagen, läkemedel, undersökningar, planering, samordning med andra vårdgivare, kontakt med närstående etcetera. Listan är lång på insatser som görs kring varje patient dagligen och det är sjuksköterskor som har ansvaret och kompetensen. 

Vi skriver sjuksköterskor i plural, men på daglig basis är det singular. En sjuksköterska har ansvar för ett minimum av åtta patienter som hos oss har ett mycket stort omvårdnadsbehov. Därtill överbeläggningar med fler patienter än vi mäktar med. Sett till den demografiska utvecklingen står det klart att behovet av vårdplatser ökar och redan nu är läget pressat. Vi ska rymma fler patienter och vi behöver fler sjuksköterskor som delar på det enorma ansvar detta innebär. En ökad grundbemanning säkerställer patientsäkerheten och förbättrar arbetsmiljön. 

Vi vänder oss till styrande i regionen, såväl på politisk nivå som tjänstemannaorganisationen, eftersom ansvaret gällande arbetsmiljön och patientsäkerheten ständigt bollas mellan er: reflektera över vad vården får kosta och vilket pris detta i slutändan får. Hörsamma Vårdförbundets återkommande vittnesmål om yrkets och vårdens situation. Skapa förutsättningar för att vi ska känna att vi gjort ett bra jobb. Ge oss mer resurser och fler kollegor för att nå det uppsatta målet om "ständigt bättre – patienten först".

Vi strävar dit. Gör ni?

Sjuksköterskor, avdelning 26

Svar direkt

Vi socialdemokrater ser och tar till oss den situation som beskrivs i insändaren. Vården utvecklas hela tiden likväl som Skellefteå expanderar. Vi lever allt längre, vilket är en glädjande utveckling. Vi behöver hålla oss friska längre vilket också innebär en av vårdens största utmaningar i form av ökade behov av vård och omsorg, och ökad belastning för vårdens personal. 

Vi har tagit beslut om att tidigarelägga nybyggnationer för somatiska slutenvårdsavdelningar, akutmottagning och laboratoriemedicin vid Skellefteå lasarett. Det är en del av de om- och tillbyggnationer vid Skellefteå lasarett på totalt 825 miljoner kronor som är på gång under en period fram till 2026. 

Men, det är en stor utmaning i att bygga nytt samtidigt som vi ska tillgodose hälso- och sjukvård i obegränsad omfattning, dygnet runt och under årets alla dagar. Ett arbete som inte ske över en natt. Att bedriva en god hälso- och sjukvård i obegränsad omfattning under byggprocessen ställer höga krav på vårdpersonalen – vilka är stora hjältarna i detta arbete. 

För mig som socialdemokrat är en god arbetsmiljö viktig och de fackliga organisationerna en avgörande del av utvecklingen i vården. En nationell utmaning som vi inte kommer undan är bristen på personal, inom flera yrkeskategorier, inte minst sjuksköterskor. För att klara denna utmaning behöver vi ta vara på alla goda idéer som finns hos personal och fackliga organisationer. Vår förmåga att rekrytera, är och kommer vara, hälso- och sjukvårdens främsta utmaning, speciellt i ett växande Skellefteå. 

Anna-Lena Danielsson, ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden