Sjuksköterskebristen går att lösa

Insändare 16 januari 2022 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag läser i Norran den 8/1 en nyhetsartikel angående sjuksköterskebristen på Skellefteå Lasarett. Vi har nu läst flera artiklar i detta ämne under en tid.

Det är mest suck, pust, lite politiskt svammel från regionsledningen och faktiskt inga konkreta förslag på lösning. Faktum är att sjuksköterskebristen har en orsak som går åtgärda och det är lönerna.

På listan över Sveriges regioner över löner/löneökningar så ligger Region Västerbotten näst längst ner. Likaså ligger kommunens sjuksköterskelöner några tusen kronor högre vilket gör att kommunen naturligtvis kan vara mer lockande för nyutbildade för sedan blir man ofta kvar där man börjat. Jag har jobbarkompisar som bytt från kommunen och till regionen och varit tvungen gå ner flera tusen i lön. Skamligt.

Tyvärr för lasarettet, är ju Skellefteås sjuksköterskeutbildning på distans vilket gör att klasserna består av studenter från hela landet och inte som förr från Skelleftetrakten. Få kommer då att utexamineras och vilja jobba här. Skellefteå är ett fint och välfungerande lasarett och det är tråkigt se det krackelera.

Det går lägga hur mycket pengar som helst på hyrläkare och läkarlöner men när det kommer till pengar till sjuksköterskorna, så det lönar sig att utbilda sig, då är det konstigt nog stopp.

Skärpning regionledningen.

Regionanställd sjuksköterska


 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa