Sionism och Israel – en kort historik

Folke Bernadotte på lit de parade i Jersualem 1948. Han mördades av Sternligan vars historia skribenten beskriver.

Folke Bernadotte på lit de parade i Jersualem 1948. Han mördades av Sternligan vars historia skribenten beskriver.

Foto: Jim Pringle

Insändare2024-02-24 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som vanligt när det gäller Israel-Palestina konflikten är positionerna låsta. Den liberala ytterkantsregeringen som nu styr Sverige vägrar att se några nyanser i konflikten. Detta gäller även i den breda allmänheten.

Låt oss se på Israels historia för att bättre förstå sammanhangen. Den övergripande ideologin är sionismen, att skapa ett judiskt hemland i det brittiska mandatområdet Palestina.

Alla känner nog inte till att det finns två riktningar inom sionismen. Den ursprungliga som utgick från ideologen Theodor Herzl stöddes främst av det Socialdemokratiska arbetarpartiet som var statsbärande i Israel i 30 år.

Man hade också ett nära samarbete med den mäktiga fackföreningsrörelsen Histradut. En central tankegång var även kollektivjordbruken och den kooperativa rörelsen. Partiets väljarbas var främst de från Europa invandrade judarna.

Den andra riktningen, kallad den revisionistiska, grundades 1925 av Vladimir Jabotinskij, född 1880 i Odessa, tsar-Ryssland. Han var en högljudd kritiker av den officiella linjen och förespråkade mer av direkt aktion och våld mot det brittiska styret.

Resultatet blev den väpnade styrkan Haganah som kom att splittras i två ännu extremare organisationer, Irgun och Lehi, mer känd under namnet Sternligan efter sin första ledare Abraham Stern, senare likviderad av britterna.

Irgun, under sin nye ledare Menachem Begin, låg bland annat bakom sprängningen av hotell King David  i juli 1946 då ett 90-tal personer omkom. Byggnaden var britternas högkvarter i Palestina. Man utförde även den omtalade massakern i den arabiska byn Deir Yassin 1948.

Sternligan, under sin ledare Yitzhak Shamir, beordrade mordet på lord Moyne, en hög brittisk ämbetsman, samt det mest kända; mordet på FN-medlaren Folke Bernadotte i september 1948. Man levererade följande kommuniké: ”Vi har avrättat den brittiske agenten Bernadotte.”

Irgun och Sternligan förbjöds av David Ben-Gurions arbetarpartiregering men kom att återuppstå som det politiska partiet Herut (frihet) som efter några sammanslagningar blev det nutida Likud (samling).

De forna terroristledarna Menachem Begin och Yitzhak Shamir blev på 70- och 80-talen Israels premiärministrar, och man kan väl konstatera att Benjamin Netanyahu fortsätter i Sternligans anda.