Ser vi alla hot eller sover vi?

Skribenten skriver om olika typer av hot, globala, politiska och nationella. Trump och Putin på bilden från 2018.

Skribenten skriver om olika typer av hot, globala, politiska och nationella. Trump och Putin på bilden från 2018.

Foto: Pablo Martinez Monsivais

Insändare2024-04-23 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En lång tid har vi talat om våldsamma hot som möter oss. Ryssarna, ungdomar som langar knark, skjuter och spränger. Äntligen är vi med i världens starkaste militära organisation Nato. Fängelserna är överfulla.

Är vi säkra nu?

Uppenbarligen inte. Kanske har vi blivit en aning säkrare inför det eviga hotet från Ryssland? Men rekryteringen till kriminella ligor verkar inte avta? Skotten knallar, sprängladdningarna dånar.

Vi har hot som kanske är svårare att definiera och möta? Globala hot. Hoten mot demokratin. Med avseende på det hotet kan en blådåre i Washington vara värre än en dito i Moskva? Trump har stöd av en majoritet i väljarkåren. Risken att han väljs och får efterföljare är stor? USA är ett demokratiskt föredöme för många, Även svenskar.

I Europa går högerpopulister starkt i opinionsmätningarna. Något att betänka inför EU-valet 9 juni. Där kan vi alla göra en insats. Den som sover i en demokrati kan vakna i en diktatur?

Det kanske än värre klimathotet ska vi bara inte tala om. Där gör vi inget annat än förvärrar vår situation. Ett globalt hot som kräver globalt, solidariskt samarbete! Vilket förutsätter fred. Vi löser inte problemen med våra klimatutsläpp så länge bomber och granater regnar från himlen.

Världen rustar som aldrig förr. Tror inte ett ögonblick att människan blir säkrare med mer dödsbringande vapen. Dessutom har vi inte råd med vansinnet. Det är för många som svälter.

Fred måste vara vårt mål, om våra barnbarn ska ha en framtid på den underbara planet som är vår enda gemensamma.