Se upp med vad du stoppar i näsan

Skribenten skriver om vad vi kan få in i kroppen via så kallade PCR-test

Skribenten skriver om vad vi kan få in i kroppen via så kallade PCR-test

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-02-15 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SVT skrev i juli förra året om att många livsmedelsföretag återkallar sina produkter då det innehåller etylenoxid som är en industrikemikalie. Apoteket återkallade tio kosttillskott av det egna varumärke av samma anledning. 

Listan kan göras längre. Det är bara att göra en snabb sökning på nätet för att läsa sig på kring detta ämne som faktiskt är förbjudet i EU som bekämpningsmedel. På Livsmedelsverkets hemsida står det att det är förbjudet att sälja livsmedel innehållande etylenoxid, och att det är cancerframkallande. 

Idag, i slutet av denna del i den globala pandemi som vi nu levt med i två år, har vi människor världen över i tid och otid fått uppmaningen att vi ska testa oss med ett så kallat PCR-test, där en pinne gnuggas i näsan och svalg. Dessa pinnar, som inte bara är otrevliga att ha i sig, är steriliserade med just detta ämne, etylenoxid. På testerna står detta skrivet med bokstäverna EO. 

Det är såklart i små mängder, både i mat och på pinnarna, något som då ska rättfärdiga att det då inte är någon fara, Men att de skadliga effekterna kan uppstå efter långvarig kontinuerlig användning, står det också. 

Många tar ju dessa tester nästan dagligen, något som kan tolkas just som kontinuerlig användning. Det är farligt att få i oss det genom mat, men gnugga in snoken med det, det är ingen fara? Man kan bara ta ett lokalt exempel med vad det "effektiva" bekämpningsmedlet hormoslyr fick byn Jutis att kallas i folkmun – Änkornas by. Vi har ännu inte sett långtidseffekterna. 

Nu handlar inte denna insändare om att vara för eller emot något, utan är ren upplysning och funderingar kring ett ämne som vi måste gnugga in i väldigt känsliga områden och där upptagningsförmågan på människan är hög. 

SLu