Se upp för Moderaternas kärnkraftspropaganda

Skribenten menar att framtidens elförsörjning måste kunna säkras utan kärnkraft. På bilden Oskarshamns kärnkraftverk.

Skribenten menar att framtidens elförsörjning måste kunna säkras utan kärnkraft. På bilden Oskarshamns kärnkraftverk.

Foto: Adam Ihse

Insändare2022-05-16 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag kunde äntligen dra en suck av lättnad när beskedet kom, om att det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki, 15 mil från Skellefteå, hade stoppats. Jag kände glädje och stor framtidstro igen och tänkte att här i Skellefteå kommun, kommer mina barnbarn kunna leva skyddade från radioaktivt utsläpp. Men så skrivs denna befängda debattartikel av Andreas Löwenhöök (M). ”Moderaterna vill bygga ut kärnkraften i Skellefteå” (Norran Debatt den 10/5).

Men vad menar han? Hur ska vi kunna känna oss trygga i Skellefteå, om det ska byggas kärnkraftverk här? Eller tänker han att kärnkraftverken ska belasta någon annan ort och att vi ska köpa elström därifrån? Bägge delarna är lika illa. Är Andreas Löwenhöök och övriga moderater sedan beredda på att ta ansvar för det radioaktiva avfallet under 100 000 år? Nej, det tvivlar jag på, så problemet måste lösas av andra.

Svåra kärnkraftsolyckor har redan hänt och kommer troligtvis att hända framöver. Dessutom anar jag att det kan finnas illvilliga stridspittar även i framtiden, som inte drar sig för att släppa bomber över Sveriges kärnkraftverk. Se bara på vad som händer i Ukraina och hotet mot deras kärnkraftverk.

Moderaterna kommer att skänka oss en osäkrare framtid. Elförsörjningen kan och måste vi ordna utan kärnkraft.

Ann-Sofie Persson