Se upp – era cyklar är högvilt för stöldligorna

Polisen har lagt ut lappar på cyklars pakethållare för någon vecka sedan. Dessa lappar varnar för cykelstölder och vad en ska tänka på när cykeln parkeras. Öppen plats och lås godkänd av försäkringsbolag är vettiga skyddsåtgärder.

Skribenten varnar för vågen av cykelstölder och ger tips på vad man ska göra för att kanske klara sig.

Skribenten varnar för vågen av cykelstölder och ger tips på vad man ska göra för att kanske klara sig.

Foto: Noella Johansson/TT

Insändare2024-09-05 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter att ha varit med om 10 till 15 cykelstölder kan jag säga att det är alltid samma besvikelse när cykeln är bort från den plats där den parkerades och låstes. En gång för 25 år sedan hade jag faktiskt i stressen glömt att låsa, jag var inne på jobbet i två timmar och naturligtvis var cykeln borta när jag kom ut. 

Cykelstölder har gått i vågor, möjligen var det bättre under pandemin. Men det är med stor sannolikhet så i dagens läge att hösten 2024 görs stölderna av proffs med bil och släpvagn. Att ha ett säkerhetslås tjänar föga till när hela cykeln blir bortforslad. 

Häromdagen blev jag av med cykeln från de fina och inbjudande cykelställen vid Anderstorpsskolan. Ja, jag hade fel lås. Vajerlås som förstås var avklippta. Det var ganska folktomt på området denna kväll då matstånden var publikdragande inne i centrum av Skellefteå. Men det var en öppen plats.

Jag kör numera med gamla billiga cyklar därför att stöldrisken är konstant stor i nu i det växande Skellefteå. En vardag under cykelsäsong är ställen alltid fullbelagda. 

Vad vill jag ha sagt med det här inlägget. Jo, var uppmärksamma på hur ni lämnar en cykel, finns tillgång till garage eller cykelrum är det bäst att lämna den där. Försäkra cykeln.